Džaferi i Rama: Severna Makedonija i Albanija primer dobrosusedstva u regionu

Taljat Džaferi i Edi Rama
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Odlični bilateralni odnosi i veliko prijateljstvo Severne Makedonije i Albanije predstavljaju primer dobrosusedstva u regionu, a samim tim i doprinose stabilnosti Zapadnog Balkana i Evrope, zaključeno je na sastanku premijera Severne Makedonije i Albanije Taljata Džaferija i Edija Rame.

Džaferi i Rama su, kada su u pitanju bilateralni odnosi, istakli da je saradnja dve zemlje sveobuhvatna, da postoji rast trenda trgovinske razmene, kao i da je politički dijalog redovan i na svim nivoima.

Na sastanku održanom na marginama Minhenske bezbednosne konferencije istaknuto je da su Severna Makedonija i Albanija, sa evropskom politikom, potrebne Evropi i zaslužuju da do 2030. godine postanu punopravne članice Unije, a da građani očekuju da će pregovarački proces omogućiti efektivne reformske procese i poboljšanje životnog standarda, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

U tom pravcu, ocenjeno je da je najozbiljnija politička potvrda EU za efikasne evropske integracije na Zapadnom Balkanu Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija.

Premijer Džaferi je potvrdio prisustvo konferenciji na visokom nivou posvećenoj Planu rasta EU, krajem ovog meseca u Tirani, navodeći da je to još jedna prilika da se reafirmiše posvećenost regiona daljem jačanju povezanosti i formiranju zajedničkog regionalnog tržišta, ali i preduslov za pripremu za ulazak na zajedničko evropsko tržište.

Džaferi je potvrdio svoje prisustvo na Samitu Jugoistočna Evropa - Ukrajina, u Tirani, ukazujući da je to prilika za potvrdu ujedinjenja sa međunarodnom demokratskom javnošću u odbrani mira.

Džaferi i Rama su na sastanku razgovarali i o očekivanjima od predstojećih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji, kao i o proevropskoj budućnosti dve zemlje.