Pendarovski: Rusija zloupotrebljava legitimne demonstracije protiv francuskog predloga

Stevo Pendarovski
Izvor: pretsedatel.mk

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da Ruska Federacija zloupotrebljava to što građani njegove zemlje legitimno demonstriraju protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta, prenosi Danas.

„Imamo nekoliko grupa koje su došle iz nekih susednih država i pokušuvaju da isprovociraju incidente na protestima. Znači, ne naši državljani“, rekao je Pendarovski u intervjuu kablovskoj Televiziji 21, koji će biti emitovan večeras.

Na pitanje da li strahuje od eskalacije koja bi uzela značajne razmere, predsednik Severne Makedonije je odgovorio da te podatke imaju svi nadležni organi i da se u saradnji sa partnerima u NATO radi sve što može da se to spreči.

„Odande dobijamo odredjene informacije, ko je došao, kakve su mu namere i tako dalje. Teško je poverovati da jedan momak koji ima 18 godina zna šta je molotovljev koktel, zna da ga napravi i da zna kada treba da ga baci“, rekao je Pendarovski.

U Skoplju su nekoliko dana demonstracije protiv francuskog predloga, kojim bi trebalo da se urede odnosi Bugarske i Severne Makedonije i  nastavi proces pristupanja, odnosno da Severna Makedonija dobije status kandidata.