Šest godina od potpisivanja Prespanskog sporazuma

Potpisivanje Prespanskog sporazuma
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Pre šest godina, u selu Nivići na Prespanskom jezeru na grčkoj strani, potpisan je Prespanski sporazum, kojim je okončan spor Makedonije i Grčke u vezi sa imenom.

Sporazum između tadašnje grčke vladajuće partije SIRIZA i makedonske partije SDSM potpisali su nekadašnji ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas, u prisustvu premijera obe zemlje Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Potpisivanju su prisustvovali posrednik u pregovorima Metju Nemic, bivši komesar za proširenje Johanes Han i drugi visoki međunarodni predstavnici obe zemlje i EU.

Sporazum je ratifikovan u Skupštini osam meseci kasnije, a stupio je na snagu 12. februara 2019. godine.

Prema sporazumu između dve zemlje, Republika Makedonija je preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, državljanstvo je postalo makedonsko/državljanin Republike Severne Makedonije, a jezik makedonski.

Severna Makedonija je postala 30. članica Natoa.

Prespanski sporazum je postao aktuelna tema posle smene vlasti na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji.

Nova predsednica Gordana Siljanovska Davkova na polaganju zakletve 12. maja upotrebila je ime Makedonija i izazvala niz komentara i reakcija grčkih državnika.

Prespanski sporazum je aktuelizovan u Grčkoj i dugo je bio jedna od glavnih tema u toj zemlji, o čemu su govorili grčki premijer Kirijakos Micotakis, lider opozicione partije Sirize Stefanos Kaselakis, kao i predstavnici Vlade u Atini.