Sijarto: Trampov povratak u Belu kuću obezbedio bi globalni mir i stabilnost

Peter Sijarto
Izvor: Kosovo Online

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da bi novi predsednički mandat Donalda Trampa u Beloj kući obezbedio da se uspostavi, kako je naveo, "novi svetski poredak" globalnog mira i stabilnosti, prenosi RTV.

Sijarto je u intervjuu za američki portal "Breitbart Njuz" ocenio da je svetu potrebno da Tramp pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u SAD jer, kako je naveo, "samo snažan američki lider može da ponudi stabilnost i bezbednost međunarodnog poretka.

Sijarto tvrdi da se rat u Ukrajini ne može rešiti na bojnom polju i da Tramp može da posreduje da se sklopi mir između Moskve i Kijeva.

On je takođe kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog, kako je rekao, "nemoći" koju pokazuje na globalnoj političkoj sceni.

Sijarto, koji je bio u delegaciji sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom prilikom sastanka sa Trampom na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi u petak, ukazao je da je opštepoznato da Ukrajina neće pobediti Rusiju, kao i Rusija ne može da pobedi ceo Zapad i da to znači da će nesumnjivo biti pregovora o okončanju rata u Ukrajini.

"Bez Trampa kao predsednika, ovaj rat će se nastaviti još dugo, što će rezultirati još većim brojem žrtava i velikim razaranjima", naveo je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Mađarska se zalaže za mir, dok je, kako je naveo, većina zemalja u Evropi za rat.

Kada je reč o sukobu u Pojasu Gaze, Sijarto je rekao da se ne sme zaboraviti kako je taj sukob počeo, odnosno da je Hamas prvi napao jug Izraela kada je poginulo više oko 1.200 ljudi i kada je ta palestinska militantna grupa uzela oko 240 talaca.

Sijarto smatra da je vojna operacija Izraela protiv Hamasa od najveće važnosti za svetske interese kako bi se osigurala bezbednost i sprečili slični napadi širom sveta.