Da li će Kurti ostati pri nameri da odbije Eskobarov zahtev?

Aljbin Kurti i Gabrijel Eskobar
Izvor: Ekonomia Online

Analitičari i mediji na Kosovu bave se najavom Aljbina Kurtija da ne namerava da posluša zahtev američkog diplomate Gabrijela Eskobara i odloži primenu odluke o preregistraciji vozila za još 10 meseci. Koliko će ovo za Kurtija da bude rizičan potez, s obzirom da ionako ne stoji dobro u očima američke administracije?

Analitičar Iljir Hodža kaže da Kurtijevo "ne“ zahtevu Gabrijela Eskobara o odlaganju roka za preregistraciju vozila, koji ističe 31. oktobra, predstavlja principijelan i ispravan stav, jer dolazi nakon odlaganja tokom celog leta na zahtev SAD pod izgovorom da ne eskalira situacija, prenosi Telegrafi.

Da li će Kurtijev stav ostati, Hodža ističe, zavisi od intenziteta zahteva iz SAD.

"Mislim da je dobro da "ne“ ostane kao takvo. Da EU razume, da kada se napravi sporazum, on mora da se primeni", dodaje Hodža.

Prema rečima analitičara Astrita Gašija, Kurti nije dao konačan odgovor jer zna težinu svoje odluke, koja se ne tiče samo registarskih tablica.

"Nepravde koje se čine prema Kosovu su istinite, ali će premijer odlučiti šta je veća šteta", rekao je on i poručio da pitanje registarskih tablica treba da bude na dobrobit Kosova, a ne na njegovu štetu.

Gaši dodaje da je zahtevom za registarske tablice pritisak veći na Srbiju nego na Kosovo.

"Sa registarskim tablicama, od Kosova se traži da ostane u procesu, dok se od Srbije traži da se udalji od Rusije", smatra on.

Analitičar Dardan Gaši kaže da je, pre nekoliko meseci, vlada prihvatila "nelegalne" srpske lične karte, a paradoksalno je da su nelegalne registarske tablice problem, istakavši da obe izdaje ista kancelarija.

Bivši poslanik Visar Imeri rekao je da je u poslednje vreme za SAD održavanje mira u regionu bilo važnije od postizanja bilo kakvog sporazuma.

"Očigledno je da bi bilo bolje da ne bude tenzija krajem meseca, ali ono što će Kurti odlučiti, nadam se, biće korak bliže sporazumu, a ne suprotno, a čini mi se da Vučiću odgovara odlaganje sporazuma", naveo je Imeri.