Radovanoviq: Nga qershori, lejet e punës në vendet e Ballkanit të Hapur “në klikim”

Samit Otvoreni Balkan u Beogradu
Burim: Kurir

Kreu i Qendrës për Bashkëpunim Rajonal të Odës Ekonomike të Serbisë, Aleksandar Radovanoviq, tha për Kosovo Online se muajin e ardhshëm, tregu i vetëm i punës duhet të fillojë të funksionojë falë nismës Ballkani i Hapur.

“Pritet që nga qershori të fillojë të funksionojë tregu i përbashkët i punës midis tre vendeve anëtare të Ballkanit të Hapur, Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut, që do të thotë se nga ai moment qytetarët do të mund të marrin një vendbanim dhe leje pune me një klikim në një nga shtetet dhe do të kenë të njëjtin status si qytetarët e tjerë të ndonjërit prej tyre”, tha Radovanoviq.

Ai theksoi se do të jetë një ngjarje e rëndësishme për nismën e Ballkanit të Hapur dhe tregjet e punës të vendeve anëtare, si dhe për qytetarët që do të mund të punësohen shumë më shpejt dhe më lehtë pa procedura dhe pengesa të mëparshme administrative në forma e vizave të punës dhe lejeve speciale në Serbinë, Maqedoninë e Veriut ose Shqipërinë.

"Procedura është jashtëzakonisht e thjeshtë. Nëpërmjet “eUprava” tonë ju merrni një numër identifikimi të Ballkanit të hapur, me të cilin aplikoni në “eUprava” në Maqedoninë e Veriut ose Shqipëri dhe merrni një leje qëndrimi dhe pune atje. Nuk ka nevojë të shkoni në polici dhe të kontrolloni nëse në zyrën e punësimit ka punëtorë në atë vend që presin punën për të cilën po aplikoni. Jo, fjalë për fjalë të gjithë kanë të njëjtat të drejta si popullata rezidente”, shpjegoi Radovanoviq.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dhe kryeministrat e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, Zoran Zaev dhe Edi Rama, nënshkruan Marrëveshjen për Qasje të Lirë në Tregun e Punës në Ballkanin Perëndimor në Samitin e Tiranës më 21 dhjetor 2021, si pjesë e nismës së bashkëpunimit rajonal "Ballkani i Hapur".

Pritet që tregu i vetëm i punës të plotësojë kapacitetet e punës në vendet e BH në bujqësi, ndërtim, turizëm dhe hotelieri, aktivitete artizanale, si dhe në sektorin e IT.

Ka shpresa të mëdha se sistemi i dixhitalizuar i tregut të vetëm të punës BH do të parandalojë migrimin e mëtejshëm të fuqisë punëtore nga këto vende drejt Perëndimit, i cili është shprehur në vitet e fundit, sepse qytetarët, veçanërisht të rinjtë, do të kenë mundësi të gjejnë punë në zona që gjeografikisht janë më afër familjeve të tyre.

Presidenti Vuçiq deklaroi në Samitin e BH në Tiranë se kjo krijon një të ardhme më të mirë për të rinjtë.

"Duke zgjeruar tregun e punës do të tërheqim më shumë kompani nga perëndimi dhe lindja, sepse do të mund të ofrojmë më shumë dhe më mirë fuqi punëtore të arsimuar nga të tre vendet. Unë garantoj se në vitet në vijim do të shohim një tërheqje dukshëm më të madhe të investimeve të huaja direkte këtu”, theksoi ai.