Šta postiže Kurti odbijanjem predloga EU i kvarenjem odnosa sa SAD?

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Odbijanjem da spusti tenzije na severu Kosova i miniranjem briselskog dijaloga, Aljbin Kurti ulazi u sve otvoreniji sukob sa najvećim saveznikom Sjedinjenim Američkim Državama, kalkulišući da će tako podići rejting u albanskom biračkom telu, smatraju sagovornici Kosovo onlajn, ali i dodaju da bi u toj političkoj kombinatorici mogao da se preigra i završi u - ćorsokaku.

Analitičari iz Beograda, Prištine i Tirane ukazuju da sve oštrije poruke koje Kurtiju stižu iz Vašingtona, ali i Brisela, do sada nisu dovele do toga da kosovski premijer promeni kurs i odustane od "tvrdog" stava u dijalogu sa Beogradom, niti u odnosu prema Srbima na Kosovu.

Naprotiv, od neuspeha poslednje runde dijaloga na kojoj je Kurti odbio da prihvati kompromisni predlog EU, kosovske vlasti još više su zaoštrile retoriku, poručujući Srpskoj listi da će da "pati i plati", a predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će biti uhapšen ukoliko bez dozvole Prištine dođe na Kosovo. Nastavljaju se i akcije Kosovske policije usmerene protiv Srba, odnosno hapšenja, i to bez prethodne konsultacije sa misijom Kfora, iako je šef NATO to izričito zatražio. 

Kurti je nekoliko puta upozoravan od vašingtonskih diplomata da su SAD mnogo uložile u Kosovo i da kosovski premijer sada može ozbiljno da naruši te odnose.

On se, međutim, na to ne obazire i ulazi u dodatnu konfrontaciju sa SAD. Analitičar Iljir Mirena ukazao je da je ceo propagandni arsenal kosovske vlade sada usmeren na podsticanje i produbljivanje mržnje kosovskih Albanaca prema Zapadu, posebno prema SAD i da takva retorika aktuelne vlasti neće prestati "dok Kurti i Samoopredeljenje ne vide kako kosovski Albanci pale američku zastavu".

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri rekao je za Kosovo onlajn da su Sjedinjene Američke Države, ne uzimajući u obzir i zaobilazeći UN, napravile veliki korak da pomognu kosovskim Albancima.

"Od tada smo radili zajedno, u veoma dobrim odnosima. Kosovski premijer odbacuje tu saradnju. On uništava naš odnos i ponaša se na način koji je neoprostiv. Svim liderima na Zapadu je pitanje Kosova primarni problem. On ne čini nikakvu uslugu kosovskim Albancima, jer, kao što sam rekao, imali smo dobar odnos, a on ide ka tome da ga uništi" ističe Montgomeri.

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić ocenjuje da je tvrda nacionalistička retorika Kurtija i njegovo suprotstavljanje SAD i EU nešto što se dopada albanskom biračkom telu, da on iz toga crpi političku snagu i popularnost, ali da bi mogao da se preigra i završi u ćorsokaku.

"Kurti iz te retorike crpi popularnost i određenu snagu, a mislim i da ima dovoljno iskustva da proceni kada može politički to da materijalizuje i raspiše izbore kada to njemu odgovara, tako da dobije najveći broj glasova", kaže Pejić, za Kosovo onlajn. 

On navodi da je gledajući površno, Kurti "tvrdim" stavom u dijalogu Beograda i Prištine, kao i prema zahtevima iz Vašingtona i Brisela, za "sebe i za svoju partiju učinio pravu stvar". 

"Međutim, pored toga što to nije dobro za multinacionalne odnose, može da dođe u situaciju da se preigra i da taj njegov tvrd stav prema i SAD i EU bude za njega fatalan. Može lako da se preigra u toj svojoj računici. Na ovim prostorima političari koji vode inadžijsku politiku često profitiraju u biračkom telu. Međutim, opiranje velikim silama, a posebno SAD, kada je reč o Kosovu koje je na neki način sponzorisano na mnogo načina od tih država, može za Kurtija da bude problematično", navodi Pejić. 

Dodaje da bi takvo ponašanje, Kada je reč o Kurtiju, moglo da bude i politički fatalno. 

Ipak, ukazuje opozicija u Prištini trenutno nema snagu za rušenje Kurtijeve vlade. 

"Posebno što Kurti 'pliva' na nekim sopstvenim argumentima, ali i na onome što je prethodnim vlastima donosilo političke poene. On je pokupio sve to i sada, čini se, i dalje ima najveću podršku u javnom mnjenju", kaže. 

Još jednom ukazuje da političari poneseni tom podrškom često mogu da naprave pogrešnu procenu. 

"U takvoj situaciji političari često mogu da dođu u politički ćorsokak i da shvate da to nije tolika prednost i snaga koja im omogućava da rade šta god hoće. Čini mi se da se Kurti donekle ponaša i razmaženo, a ni roditelji svoju decu u tome ne trpe do kraja, tako da sam siguran da ni njega niko neće dugo trpeti. Vrlo lako može da se dogodi da izgubi političku podršku iz inostranstva, a onda i u samoj Prištini", zaključio je Pejić.

Programski direktor Demostata Zoran Panović poručio je za Kosovo onlajn da ne isključuje mogućnost da Kurti, ponesen podrškom koju ima među Albancima zbog tvrdog stava u dijalogu sa Beogradom i suprotstavljanja Americi, raspiše izbore, kako bi iskoristio popularnost, ali ističe i da bi to mogla da se pokaže kao pogrešna računica. 

Panović ističe da je uveren da mnoge zapadne zemlje ne bi priznale Kosovo da je u momentu proglašenja nezavisnosti na vlasti bio Kurti.

"Kosovo je priznato kao nezavisna država od glavnih zemlja Zapada, ali da tada nije priznato, sa ovakvim albanskim rukovodstvom koje je trenutno u Prištini, SAD i zemlje EU, uveren sam, ne bi to učinile", rekao je Panović.

Po njemu, Kurti ne pokazuje sklonost ka pravljenju kompromisa. 

"Ne vidim da Kurti može voditi neku veliku kompromisnu politiku, mislim da njegova struktura političke ličnosti nije takva. Formiranje Zajednice srpskih opština bi za njega bio politički poraz. Ali on nije taj koji je ispregovarao ZSO, ona je proistekla iz Briselskog sporazuma", kaže Panović. 

Ističe da je njegov glavni problem to što on treba da sprovede nešto što nikada ne bi potpisao. 

"Da je Kurti tada bio u Briselu to bi bio još jedan od propalih pregovora, da je umesto Hotija bio u Vašingtonu i to bi propalo", navodi. 

Objašnjava da je izvesno da Kurti odlaže formiranje ZSO i kako bi zadržao svoje biračko telo. 

"Formiranje zajednice ZSO bi bilo poraz Kurtijeve politike", smatra on.

Panović podseća da je Kosovo generacijski problem i kod Srba i kod Albanaca. 

"To ne može preko noći da se 'spakuje', a tek ne može da se spakuje u kontekstu ukrajinskog rata, Kosovo je nešto što traje mnogo duže. Kada je reč o albanskoj strani, nezavisno od toga da li su bili maoisti, enveristi ili titoisti, pristalice ljudskih prava - cilj je uvek bio isti, to je nezavisno Kosovo", rekao je Panović. 

Dodao je da je "to što radi Kurti zaokruživanje jednog etnonacionalističkog projekta". 

"Nema neke velike filozofije i prilično je apsurdno, a nekada i banalno predstavljati da je odnos na Kosovu sukob neke građanske albanske strane i neke proputinovske hegemonističke srpske strane. To deluje i tragikomično. Kurti bi upravo na tom pravcu da završi taj projekat i pokušava da taj albanski narativ uklopi u narativ koji je dominantan na Zapadu da su Rusi loši momci, Ukrajinci dobri. A po toj logici Srbija je neki eksponent Rusije, ali vidi se da Zapad ne prihvata to zdravo za gotovo. Srbija je uspela da rekonstruiše donekle izgubljeni kapital savezništva sa Zapadom", ocenjuje Panović.  

Poznati albanski novinar i analitičar Frok Čupi poručuje za Kosovo onlajn da Kurti više uopšte nema ni prijatelje ni saveznike u Sjedinjenim Američkim Državama. On je komentarisao odnos kosovskog premijera prema zahtevima u vezi sa deeskalacijom situacije koji stižu iz SAD, i ukazao da ne veruje da želi da reši problem koji postoji na severu Kosova.

„Ne verujem da Kurti ima želju da pokrene to pitanje. Kurti ne može da preživi bez konflikta, ne može da vlada bilo kako osim putem sukoba. Njemu je neophodno da za krivca za sve označava Srbiju. Ako pada kiša, to je zbog Srbije, ako greje sunce to je zbog Srbije, ako ima sreće u Prištini onda je Srbija dobra, ali u suprotnom, kaže, kriva je Srbija", navodi Čupi.

Naglašava da Kurti ne može da vlada kada je situacija normalna, jer, ukazuje, on za normalizacijom uopšte nema želju.

"Drugo, Kurti više nema uopšte prijatelja u SAD, njegova vlada nema više saveznika u Sjedinjenim Državama“, zaključio je Čupi.

Politički analitičar iz Prištine Gazmir Raci kaže za Kosovo onlajn da ne vidi sukob kosovskih vlasti sa SAD, dodaje da za to nije vreme, kao ni za nove parlamentarne izbore na Kosovu.

"Ja ne vidim sukob sa Amerikom. Nije vreme za to. Vreme je da nađemo rešenje oko sporazuma između Prištine i Beograda, da brzo učestvujemo kada je u pitanju plan za proširenje EU. Bitno je za obe strane da budu uključene u dijalog, samo preko dijaloga možemo da rešavamo probleme među nama", kaže Raci.

On ne vidi ni potrebu da građani Kosova idu na vanredno glasanje za parlament i vladu.

"Kurti je premijer Kosova i nije vreme za vanredne izbore. Ne znam da li će Srbija da ide na izbore, ako se to dogodi onda imamo drugačiju situaciju na terenu. Za Kosovo sada nije vreme za izbore", navodi Raci.