Broj otrovanih hranom u Mališevu porastao na 205 

Hitna pomoć
Izvor: Klan Kosova

Broj otrovanih otrovali hranom u restoranu brze hrane u Mališevu porastao je na 205, izjavio je direktor Centra porodične medicine u toj opštini Afrim Krasnići, a prenosi Telegrafi.

"Broj otrovanih nastavlja da raste, do sada je lekarsku pomoć zatražilo 205 osoba. Svi su ispoljili iste simptome, povraćanje, temperaturu, groznicu. Neki se leče u prizrenskoj bolnici, neki u Kliničkom centru u Prištini", rekao je Krasnići.

Prvi slučajevi trovanja građana prijavljeni su u petak, nakon čega je Agencija za hranu i veterinu započela inspekcijski nadzor u lokalu u kojem su se građani hranili.

Agencija je odlučila da privremeno zatvori lokal i uništi više od 60 kilograma mesa.

"Uzeto je pet uzoraka prehrambenih proizvoda: dva uzorka sosova, jedan uzorak prerađenog kebaba i dva uzorka mlevenog mesa, sirovih ćufti, a uzeto je 26 briseva sa radnih prostora, radnog alata i ruku osoblja. Svi uzorci su uzeti po standardnoj operativnoj proceduri. Svi uzorci su poslati u laboratoriju u Prištini. Nakon završetka uzorkovanja uništeni su proizvodi koji nisu imali dokumentaciju, ukupno 64 kilograma, uglavnom mesa, mesnih prerađevina. Lokal je privremeno zatvoren od sinoć, do drugačije odluke nadležnih organa", naglasio je on.