Kulinarski spektakl "Fud vižn" na sajmu vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu

Promocija Vinske vizije Otvorenog Balkana
Izvor: PKS

Pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, Severne Makedonije i Albanije na Beogradskom sajmu, od 16. do 19. novembra, u okviru regionalnog sajma vina pod nazivom "Vinska vizija Otvorenog Balkana", biće održan kulinarski spektakl "Fud vižn", a posetioci će imati priliku da uživaju u ukusima tradicionalih specijaliteta sa Balkna.

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije Danijel Nikolić na prezentaciji "Fud vižn" u Privrednoj komori Srbije rekao je da je da je taj kulinarski spektakl prilika da se promovišu proizvodi sa Balkana .

"Biće to prilika da posetioci, uz vrhunska vina, upoznaju tradicionalne ukuse i gastronomske posebnosti. Tokom četiri sajamska dana, Hala 5 će biti centar okupljanja stručnjaka za vino i gastronomiju, vrhunskih profesionalaca i najperspektivnijih mladih kuvara iz zemalja regiona koji će se takmičiti u brojnim kategorijama pod budnim okom renomiranih međunarodnih sudija i posetilaca", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, glavni zadatak je da se region "Otvorenog Balkana" predstavi kao jedinstvena turistička, kulturna i geografska destinacija, kako bi se povećao broj turista i unapredio slobodan protok ljudi, usluga i kapitala.

Pored takmičenja, dodao je, posetioci će moći da uživaju u brojnim prezentacijama i masterklasovima najprepoznatljivijih i najcenjenijih kuvara.

Privredna komora Srbije saopštila je da će "Fud vižn" biti realizovan u dve tematske celine.

"Reč je o takmičarskom programu profesionalnih kuvara i izložbenoj izložbi zemalja učesnica u Hali 5, i izložbi komercijalnih izlagača Horeca programa sa akcentom na prehrambenu industriju i profesionalnu opremu i usluge u ugostiteljskom sektoru", objasnio je Nikolić.

Kako je naveo, u saradnji sa Strukovnim udruženjem mladih kuvara biće organizovana i poseta učenika srednjih ugostiteljskih škola, nakon čega će uslediti takmičenja profesionalnih kuvara, kao i takmičenje u kulinarskom umeću za predstavnike medija i članova diplomatskog kora Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" prvi put je organizovan u septembru prošle godine na kome je učestvovalo više od 20 zemalja, 350 vinarija i 30.000 posetilaca iz celog sveta.