Albanian post: Odlučujuća nedelja za Kosovo - Kurti da bude pametan i okrene se Zapadu

kurti brisel
Izvor: Kosovo Online

Pritisci međunarodne zajednice zbog odluke Centralne banke Kosova o ukidanju dinara su sve veći, a predstojeća nedelja, kada je najavljena nova runda dijaloga u Briselu je odlučujuća za Kosovo, ukazao je za Albanijan post neimenovani diplomata iz međunarodnih krugova, ističući da bi kosovski premijer Aljbin Kurti trebalo ozbiljnije da shvati podršku koju je Kosovo dobijalo od sveznika, te da bi što pre trebalo da se ponovo okrene Zapadu.

Diplomata je rekao da je ispravnan stav kosovske vlade o potrebi uravnotežene implementacije sporazuma.

Kako kaže Zajednica srpskih opština je maksimum koji Kosovo može da ponudi u pregovorima sa Srbijom, ali Priština ne bi trebalo da pristane na njeno osnivanje, ukoliko ne dobije snažne garancije, mimo retorike i simbolike, da će sporazum o normalizaciji odnosa iz februara prošle godine i Aneks iz Ohrida zaista biti sprovedeni u celosti.

"U potpunosti se slažem sa stavom kosovskih institucija da je osnivanje Zajednice maksimum koji Kosovo može da ponudi u pregovorima sa Srbijom. Shodno tome, u sadašnjim uslovima, ako Kosovo uspostavi Zajednicu bez ikakvih preduslova, Kosovo rizikuje da, u sopstvenoj ambiciji, Srbija izađe iz tih okvira. A, na osnovu iskustva iz protekle decenije, lako je poverovati da međunarodna zajednica možda ima tendenciju da nastavi da vrši veći pritisak upravo na konstruktivnoj strani, odnosno na Kosovu", naveo je on.

Izrazio je zabrinutost zbog aktuelne taktike i strategije Vlade Kosova. Diplomata ukazuje da stručnjaci za bezbednost zemalja saveznica smatraju da je "tvrdoglava i jednostrana taktika" Vlade Kosova tokom cele 2023. godine, uključujući i odluku o dinaru, indirektan pritisak na Srbiju da prihvati primenu sporazuma.

Dodao je da je podtekst jednostranog delovanja kosovskih institucija "ako se Srbija ne posveti primeni sporazuma, onda će Kosovo proširiti i uspostaviti sopstvenu vlast i suverenitet ne čekajući dozvolu Srbije ili bilo koga drugog".

"Dakle, ako Srbija ne želi ovakve situacije, onda je rešenje u primeni sporazuma. Tako gledano, ovakav pristup je potpuno legitiman, ali se đavo krije u detaljima, pa Kosovo treba da bude opreznije. I tu se slažem sa našim američkim i drugim prijateljima kada se bune zbog nedostatka koordinacije i konsultacija", naglašava diplomata.

Strateška greška Vlade Kosova, ocenjuje, je projektovanje utiska da Kosovo ne veruje svojim saveznicima, pa ih iznenađuje sopstvenim odlukama.

Ovo je pogrešan pristup, ukzuje, pa bi Vlada trebalo da uči iz posledica sukoba sa saveznicima.

"Kosovo ništa ne gubi ako se neke kritične odluke usaglase i konsultuju sa saveznicima. Na kraju krajeva, ova akcija je u osnovi značenja reči saveznik. A značaj pravih saveznika dokazan je krajem septembra 2023. godine kada je Kosovo bilo na nekoliko koraka od otvorenog rata sa Srbijom. Kome smo se obratili za pomoć? Od koga smo očekivali pomoć? Ko nam je pritekao u pomoć? Upravo ovi vitalni saveznici za Kosovo", zaključio je on.

Smatra da Kurti ima podršku građana na Kosovu, ali da bi trebalo da bude taktičniji u donošenju odluka.

"Aljbine, sada je vreme da budeš pametan! To je vaša odgovornost, i samo vaša. Vratite se na Zapad", poručio je diplomata.