Brnabić sa Fajon: Srbija ceni zalaganje Slovenije za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana

Ana Brnabić
Izvor: Beta

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon, da su politički dijalog i bilateralna saradnja dve države tradicionalno dobri i da postoji stalna težnja obe strane za unapređenjem postojećih odnosa, prenosi Politika.

Kada su u pitanju evropske integracije, premijerka Brnabić je naglasila da Srbija izuzetno ceni stav Slovenije, koja zagovara agendu proširenja Evropske unije, pre svega na region Zapadnog Balkana, i zahvalila na kontinuiranoj podršci koju ova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu, prenosi Tanjug.

Srbija će, kako je istakla premijerka, nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, koje su važne za našu državu i građane i dalji privredni razvoj.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Brnabić je ocenila da je Slovenija značajan investitor na srpskom tržištu, dodajući da kompanije iz ove zemlje zapošljavaju veliki broj ljudi u Srbiji i naglasila da očekuje da će taj broj u budućnosti nastaviti da raste.

Šefica slovenačke diplomatije istakla je da je rast investicija pozitivno ocenjen i da Slovenija nastoji da privuče više srpskih kompanija na svoje tržište.

Ona je navela da je Slovenija zainteresovana i za ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja, koji bi umnogome olakšao saradnju dve države.

Kada je u pitanju situacija na Kosovu, Fajon je navela da je Slovenija saglasna sa neophodnošću potpune implementacije Briselskog sporazuma i da podržava nastavak dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije.