Hoti: Kosovo nikada ranije nije bilo kritikovano u američkom Kongresu kao sada

Avdulah Hoti
Izvor: Reporteri

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti kaže da Kosovo nikada nije kritikovano u Komitetu za spoljnu politiku u Predstavničkom domu američkog Kongresa, kao što se desilo pre dva dana tokom podnošenja izveštaja specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Hoti je na Fejsbuku naveo da su se u prethodnim godinama Kosovu davale sugestije i primedbe ali da je uvek bilo pozitivnih ocena za strateški pristup u koordinaciji sa saveznicima.

“Ne treba da se tešimo činjenicama da su kritike bile još veće prema drugim zemljama Zapadnog Balkana, koje su taoci napretka regiona ka evropskim integracijama. Održavanje i unapređenje naših odnosa sa SAD i drugim saveznicima je jedini način da se suočimo sa izazovima u konsolidaciji Kosova u međunarodnoj areni. Za nas ne postoji drugi način. Zamislite na trenutak položaj Kosova u međunarodnoj areni i izglede za evroatlantske integracije bez podrške saveznika i uverićete se u potrebu naše pune i stalne koordinacije sa saveznicima”,. Kaže Hoti.

On je ironično istakao da će ugovor o lobiranju u SAD, koji je Ministarstvo spoljnih poslova potpisalo sa dve firme koje za to nisu registrovane u Americi, možda promeniti pristup administracije u Vašingtonu prema Kosovu.