Hoti: Kurti sveo dijalog na razgovore o ZSO, bez međusobnog priznanja

Avdulah Hoti
Izvor: Reporteri

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da je vlada Aljbina Kurtija nepovratno ošetitila proces dijaloga sa Srbijom, čija tema, kako kaže, više nije međusobno priznanje, već se razgovori samo vode o formiranju Zajednice srpskih opština i održavanju izbora u četiri opštine na severu Kosova, kako bi se na njihovo čelo vratila Srpska lista, piše Gazeta blic.

“Zbog pogrešnih postupaka od početka mandata, danas više nema dijaloga o priznanju. Danas se vodi dijalog samo o  osnivanju Zajednice i o izborima u opštinama na severu kako bi se čelnici Srpske liste vrate na čelo tih opština. Ovakvim pristupom, Kurtijeva vlada je nanela veliku štetu Kosovu, jer od 2020. godine Kosovo ima saglasnost svojih saveznika za dijalog samo radi međusobnog priznanja zasnovanog na principima teritorijalnog integriteta i očuvanja unitarnog karaktera i ustavnog poretka Kosova. Ohridskim sporazumom, Kurtijeva vlada je zacementirala novi status kvo, što je stvorilo neizvesnost za budućnost. Trenutno Kurtijeva vlada nema manevarskog prostora”, kaže Hoti.

Po njegovoj oceni, biće težak, ako ne i nemoguć povratak na "nultu tačku u smislu dijaloga, do tačke gde je dijalog bio u prethodnoj vladi kada je postojao dijalog o konačnom sporazumu sa punim priznanjem i normalizacijom".

Povodom predstojeće runde dijaloga 14. septembra, Hoti je rekao da je Kurti sam sebi vezao ruke i zatvorio dijalog sa Ohridskim sporazumom.

On je rekao i da se politički problemi na severu ne rešavaju se administrativnim uputstvima.

"Zakonske odredbe za pokretanje peticija za smenu gradonačelnika namenjene su za određene situacije u kojima građani mogu da pokrenu inicijativu za smenu gradonačelnika a ne za rešavanje političkih zamki”, naveo je Hoti.