Ibiši: Cilj Srbije eskalacija situacije na severu Kosova, kako bi došlo do međunarodne intervencije

Nuredin Ibiši
Izvor: Kosovapress

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši ne iključuje mogućnost eskalacije situacije na severu Kosova, gde na prelazima Jarinje i Brnjak Srbi protestuju već pet dana, zbog uredbe kosovske vlade o privremenim tablicama, prenosi Kosovo pres.

Ibiši dodaje da je sve to taktika Srbije da uvede međunarodnu zajednicu u igru.

"Vidim mogućnost da dođe do eskalacije zbog nepredviđenih ekstremističkih provokacija demonstranata protiv policije. Može doći do iznenadnog incidenta, napada, eskalacije i sve može poprimiti veće razmere. To je cilj Srba. Da dođe do sukoba, da izazovu incident, a zatim ga iskoriste u svoje svrhe, navodno da bi međunarodna zajednica intervenisala, kako bi se reciprocitet povukao", rekao je Ibiši.

Uveren je da će se protesti na severu Kosova nastaviti, što će, prema njegovim rečima, biti dodatno opterećenje za Kosovsku policiju. Ibiši ističe međutim, da policija ima kapacitete i potencijal da održava red i mir.

"Ovo je specijalni rat Srbije, sa raznim provokacijama. Iz tog razloga, Kosovska policija treba da se uzdrži od reakcije na provokacije demonstranta, koji zajedno sa ministrom Rakićem borave tamo po nalogu Beograda. Ako to potraje, mislim da bi moglo doći do  do incidenata", smatra Ibiši.