Osmani: Bojkot glasanja za smenu gradonačelnika po nalogu Beograda, međunarodna zajednica da kazni Vučića

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je Srbe sa severa Kosova da se odazovu glasanju za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu, zakaznog za 21. april i poručila da su pozivi na bojkot dirigovani "iz zvaničnog Beograda".

Osmani je istakla da građani severa ne bi trebalo da slušaju savete Srpske liste koja se izjasnila da neće učestvovati na referendumu, ocenjujući da su pozivi na bojkot "dirigovani" iz zvaničnog Beograda, prenosi Reporteri.

"Očigledno je da su naš Ustav i zakoni, zajedno sa administrativnim uputstvom resornog ministarstva omogućili pravni osnov da građani naših opština imaju pravo da pokrenu postupke za smenu gradonačelnika. Kosovo je u saradnji sa svojim saveznicima preduzelo sve neophodne radnje da se građanima ponudi ovo pravo, da se ovo pravo ni u jednom trenutku ne naruši i da to pravo ostvaruju slobodno i bez pritisaka. Nažalost, i ovoga puta Aleksandar Vukić ne drži svoju reč saveznicima, čak ni na sastancima na kojima su bili kancelar Šolc i predsednik Makron, ali i na drugim sastancima na kojima je garantovao da neće vršiti nezakonit pritisak da Srbi ne učestvuju u takvom procesu", rekla je Osmani.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da kazni postupke srpskog predsednika.

„Posebno želim da pozovem međunarodnu zajednicu, naše saveznike, da se veoma glasno suprotstave ovom nezakonitom pritisku na Srbe koji žive na Kosovu i da kazne Vučića", poručila je Osmani.