Đukanović: Rusija destruktivno utiče na Zapadni Balkan

Rusija je odabrala strategiju destrukcije prema Zapadu koju pokušava da realizuje preko svih evropskih punktova, rekao je crnogorski predsednik Milo Đukanović, prenosi RTCG.

Đukanović je u intervjuu agenciji Anadolija kazao da je njegov lični, ali i stav Crne Gore, da je Rusija preduzela brutalnu agresiju prema svom susedu i prema nezavisnoj i suverenoj evropskoj državi.

Prema njegovoj oceni, Zapadni Balkan za Rusiju predstavlja inspirativno područje za dalju realizaciju svoje destruktivne doktrine prema Evropi.

"Najpre zato što na zapadnom Balkanu još nemamo dovoljno jake države, a u tom regionu živi stanovništvo koje istorijski ima dosta utemeljene proruske sentimente. I Rusija se sada vrlo vešto i vrlo neodgovorno poigrava sa tim sentimentom", smatra Đukanović.

On je rekao da sve to može trajati dok se ne uspostavi razumniji odnos na relaciji Istok - Zapad, i dok se ne obnovi dijalog između Evrope i Rusije.

"Očigledno da su za to potrebni određeni preduslovi koje Rusija mora, prije svega, ispuniti u Ukrajini. Mora se zaustaviti agresija i pogibija ljudi u Ukrajini i moraju se obnoviti normalni međususedski odnosi između te dve države", kazao je Đukanović.