I Crna Gora demantovala ministra BiH o ispitivanju dronova kamikaza

Crna Gora
Izvor: Tanjug

Ministarstvo odbrane Crne Gore reagovalo je na izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza da se "dronovi kamikaze proizvedeni u BiH ispituju na poligonu u Crnoj Gori" navodeći da nije predviđena obuka upravljanja bespilotnim letelicama na teritoriji Crne Gore, prenosi Kliks.

Nakon što je Kliks juče objavio zvaničnu informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u kojem demantuju Helezove tvrdnje da postoje dva (pred)ugovora o proizvodnji i izvozu dronova samoubica, stigla je i reakcija crnogorskog Ministarstva odbrane koja je dodatno pobila izjave ministra odbrane BiH.

"Planom bilateralne saradnje u oblasti odbrane između Crne Gore i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, koji je u fazi finalnog usaglašavanja, nije predviđena ni jedna vrsta zajedničke obuke upravljanja bespilotnim letelicama na teritoriji Crne Gore", navode iz crnogorskog ministarstva.

Ističu da se svi oblici saradnje ministarstava odbrane dve zemlje, kao što su opremanja, pripreme i realizacije bilateralnih sastanaka i drugih aktivnosti iz domena odbrane i upotrebe oružanih snaga između država, dogovaraju i usklađuju kroz planove bilateralne saradnje.

Zukan Helez sedmicama tvrdi da BiH ima tehnologiju za proizvodnju dronova kamikaza, da se dronovi kamikaze već proizvode u fabrici namenske industrije u BiH, da je sve legalno i da već postoje dva (pred)ugovora o izvozu u druge države.

"Imamo dva ugovora, predugovora, potpisana da izvozimo. Mi smo zatvorili tehnološki proces. Mi to pravimo, to je gotovo. Mi imamo predugovor s dve države, to je ozbiljna priča", rekao je, između ostalog, Helez.

No, raniji sagovornici portala Kliks koji su dobro upućeni u namensku industriju u BiH, upozorili su da se trenutno ne mogu proizvoditi dronovi za vojnu upotrebu jer niti imaju tu savremenu tehnologiju i resurse, niti postoje ugovori o proizvodnji i nameni , odnosno izvozu.

Uprkos tome, ministar Helez je nastavio javno govoriti da se "dronovi kamikaze proizvode u BiH, da je tehnološki proces zatvoren i da je to gotova priča i da su o svemu obavešteni Nato i međunarodni faktori".