Prekinuta prva redovna sednica Skupštine Crne Gore zbog okršaja poslanika ZBCG i DPS

Skupština CG
Izvor: Kosovo online

Prva redovna sednica prolećnog zasedanja crnogorske Skupštine prekinuta je nakon verbalnog sukoba poslanika vlasti i opozicije, prenosi RTCG.

Posle verbalnog sukoba dela poslanika koalicije "Za budućnost Crne Gore" i poslanika DPS Oskara Hutera, predsednik parlamenta Andrija Mandić dao je pauzu pet minuta.

Nakon svađe, gde su prednjačili Huter i poslanik ZBCG Milan Knežević, data je pauza. Ipak, teške reči su se čule i nakon toga, a fizički sukob sprečili su drugi poslanici i obezbeđenje. 

Tokom rasprave, Andrija Mandić je rekao kako nije siguran da su oni koji danas protestuju sa Cetinja, ističući uz to da se na Cetinju ugodno oseća.

"Ne mislim da je to što smo videli većinska volja Cetinja. Vaspitavan sam da na Cetinju žive neki posebni ljudi, koliko je naše mišljenje izvan Cetinja bilo vezano za ovaj grad. To što danas jedna grupa ljudi, neću reći Cetinjana, troši veliki kredit svojih predaka - to je njhov izbor i neka nastave tako da rade. Politika proširenja nema alternativu", rekao je Mandić.

Huter je rekao da vlast u Crnoj Gori ne zaslužuju oni koji na Cetinje dolaze kombijima, maricama i sa kordonima policije. 

Kazao je da je način na koji je Mandić danas došao u prestonicu najbolje govori o njemu.

"Vaša titula, koju ste dobili i koju rado držite, nikako ne ide sa mestom koje pokrivate", rekao je Huter.

Kako je kazao, skandal je i nezapamćeno da u prestonici ima tako veliki broj policije. 

Kako je rekao, ako se Mandić ugodno oseća, onda znači da je ona ideologija koju je plasirao neistinita. 

"Mandiću vi ste rekli da je ovaj grad nebitno malo selo ispod Lovćena. Rekli ste da je značaj ovog grada to što je u njemu rođen Aleksandar Karađorđević, onaj koji je zabranio svom dedi da se vrati na Cetinje", rekao je Huter.

Rasprava o zakonima i međunarodnim ugovorima

Po zvaničnoj najavi, poslanici danas na Cetinju treba da raspravljaju o predlozima zakona o potvrđivanju više međunarodnih sporazuma i konvencije.

Poslanici će se izjasniti o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Veća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko reke Tare i priključnih graničnih deonica.

Na predloženom dnevnom redu sednice je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Saveta ministara Albanije o izgradnji međudržavnog mosta preko reke Bojane.

Pred poslanicima će sutra biti Predlog zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije iz Najrobija o uklanjanju olupina iz 2007. godine.