Mađarska blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini

Viktor Orban
Izvor: Kosovo online

Rezime samita u Briselu, veto za dodatni novac Ukrajini, naveo je mađarski premijer Viktor Orban, nakon što je Mađarska blokirala 50 milijardi evra pomoći Evropske unije Ukrajini, samo nekoliko sati nakon što je Evropski savet odlučio da počnu pregovori o pridruživanju sa tom zemljom.

"Rezime noćašnjeg sastanka: Veto za dodatni novac Ukrajini. Veto za pregled MMF-a", napisao je na društvenoj mreži „X“ mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka Evropskog saveta.

Orban je naveo da će se na to pitanje vratiti naredne godine „nakon odgovarajuće pripreme".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prethodno je naglasio da će Kijev bez finansijske podrške Zapada gotovo sigurno izgubiti rat s Rusijom i zahtevao novu rundu evropske pomoći od 50 milijardi evra.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da još ima vremena i da Ukrajina neće ostati bez novca u narednih nekoliko nedelja, javlja BBC.

On je izrazio nadu da će dogovor o pomoći Ukrajini biti postignut početkom sledeće godine, odnosno krajem januara, i rekao da trenutno Ukrajina ima podršku 26 članica, ali da davanje finansijske pomoći zahteva saglasnost svih država EU i da bez Mađarske saglasnosti konačna odluka ne može biti doneta.