Nga Beteja e Kumanovës deri te marrëveshja në Kumanovë: Çfarë është më pas dhe çfarë na mëson historia?

Kumanovski sporazum  - general Džekson
Burim: AFP/Eric Feferberg

“Në jetën e kombeve dhe shteteve, si dhe të çdo njeriu, shumë gjëra nuk shkojnë lehtë. Qëllimet më të rëndësishme në fakt janë shumë të vështira për t'u arritur. Vetëm mundi dhe sakrifica e madhe sjellin cilësi dhe substancë të vërtetë, dhe jo zgjidhje lehtë disponueshme"

Përgatiti: Millosh Gariq

Në atë mëngjes me shi të tetorit 1912, në fushën afër Kumanovës, ushtarët serbë të Ushtrisë së Parë marshuan drejt vendit ku i priste Ushtria Vardare e Perandorisë Osmane, e cila imponoi vendin dhe kohën e betejës. Me vendosmëri, heroikisht, edhe pse me humbje të mëdha, ushtria serbe fitoi një fitore të madhe, e cila u konsiderua si hakmarrje për vitin 1389, kur princi serb Llazar dhe sulltan Murati qëndruan përballë njëri-tjetrit në betejën e Kosovës me forcën e tyre pushtuese.

Beteja e Kumanovës ishte vetëm e para në serinë e atyre që pasuan në vitet e ardhshme - Cer, Kolubara, Golgota nëpër Shqipëri, Kajmakçalan, Dobro Polje, depërtim në Alpe. U krijua një shtet, në të cilin serbët dhe vëllezërit e tjerë sllavë hynë nën një çati shtetërore.

Pas vetëm 87 vitesh, në verën e vitit 1999, pas një konflikti të pabarabartë me perandorinë e re botërore, në një agresion të paparë të aleancës së NATO-s kundër një vendi të vogël, komandantët serbë ishin sërish në Kumanovë, këtë herë të detyruar të tërhiqen nga Kosova. Nga viti 1991 deri në vitin 1999, serbët humbën atë që u krijua me gjak, për të cilën dhanë miliona jetë, që nga ai mëngjes me mjegull dhe shi të tetorit 1912.

Marrëveshja gjysmë e përmbushur

Sot, 25 vjet nga nënshkrimi i marrëveshjes që i dha fund shkatërrimit të Serbisë nga NATO, përmendja e Kumanovës në mënyrë të pashmangshme evokon simbolikën e vuajtjes dhe ngritjes serbe në mbrojtje të lirisë, nderit dhe vendit të tyre shekullor. Çfarë na mëson historia? A do të ketë Kumanov të re?

“Marrëveshja e Kumanovës, e cila u negociua në fillim të qershorit 1999, si marrëveshje ushtarako-teknike për dorëzimin e detyrave mbi Kosovën nga Ushtria Serbe në paktin e NATO-s, bazohej në një marrëveshje të mëparshme që Sllobodan Millosheviqi e kishte bërë me negociatorët ndërkombëtarë me Rusin Çernomidin dhe Finlandezin Ahtisaari Sot, 25 vjet më vonë, asnjëri prej tyre nuk është gjallë, dhe atyre që atëherë ishin fëmijë ose as nuk kishin lindur, u besohet të përpiqen të kthehen dhe të shpëtojnë atë që mund të shpëtohet, në përputhje me rrethanat ndërkombëtare thotë për Kontekst analisti ushtarako-politik Ivan Miletiq.

Ata që kishin levat e pushtetit dhe vendimmarrjes në vitin 1999, tani janë ose të vdekur ose në pension, dhe atyre që luftuan atëherë ose dëshmuan luftën e Davidit dhe Goliathit, Serbisë dhe paktit të NATO-s, iu besua të bënin durim dhe të prisnin kohën, për ndonjë” Kumanovë të re”.

“Sot Kosova është një pengesë për Serbinë në marrëdhëniet e saj me ish-aleatët e saj, një pengesë në rrugën drejt integrimit evropian, por një spirancë e ngulitur thellë në identitetin e saj kombëtar, me të cilin prezantoi Evropën dhe botën në vitin 1911, kur Ivan Meshtroviq prezantoi modelin e tempullit të Vidovdanit në ekspozitën botërore në Romë. Disa zyrtarë të perandorisë së re moderne në Uashington dhe Bruksel sot besojnë se serbët duhet të pranojnë humbjen e vetëdijes së tyre kombëtare dhe ta shkëmbejnë atë për hir të përfitimit ekonomik nga buxheti i Brukselit dhe vlerave të reja të shpallura të asaj që quhet post. -Epoka e krishterë e Evropës. “Serbët duhet të bëjnë të gjitha këto për hir të qetësimit të të rinjve shqiptarë të pakënaqur, të cilët janë të pakënaqur me rënien ekonomike të Shqipërisë dhe Kosovës, prandaj 16 për qind e të gjithë aplikantëve për azil në Britani janë shqiptarë, nga të cilët 88 për qind janë gra“, shpjegon Miletiq.

Gjatë dorëzimit të detyrës që ishte përcaktuar me Marrëveshjen e Kumanovës në vitin 1999, kujton ai, është rënë dakord që e gjithë policia, ushtria dhe shërbimet e sigurisë së Serbisë të largohen nga krahina serbe e Kosovës dhe Metohisë. Megjithatë, terroristët e UÇK-së nuk u çarmatosën asnjëherë, edhe pse ishte pjesë e marrëveshjes.

"Megjithatë, askush nuk parashikoi një plan se si dhe kush duhet ta zëvendësojë atë aparat të sigurisë. KFOR-i si formacion ushtarak kishte një kontingjent të vogël të policisë ushtarake, UNMIK-u një shërbim edhe më të vogël të sigurisë. UÇK-ja duhej të shpërbëhej, e madje edhe kështu. përbëhej kryesisht nga njerëz të segmentit kriminal të shoqërisë shqiptare, të cilët së pari i hoqën qafe ata shqiptarë që besonin se duhej të kishte rregull dhe rregull në Kosovë. Për të gjitha këto, kufiri ishte i hapur për kriminelët dhe klanet e tyre nga veriu Shqipëria, e cila vetëm dy vjet më parë shkatërroi vetë Shqipërinë”, thekson Miletiq.

Simbolika interesante

Pas 25 vitesh, shton ai, pakti i NATO-s është ndryshe dhe më i madh. Vendet e rajonit janë tashmë në paktin e NATO-s (Shqipëria, S. Maqedonia dhe Mali i Zi), dhe Turqia, si një anëtare e NATO-s me potencialin më të madh në numrin e ushtarëve, ka pretendimet e veta të reja pikërisht për Ballkanin dhe Kosovën.

Ka më shumë simbolikë atje. Gjenerali turk sot është komandant i forcave ndërkombëtare të KFOR-it në Kosovë dhe kontingjenti turk ka një bazë ushtarake të cilën e ka vënë emrin e Sulltan Muratit, pra një emër shumë provokues për serbët.

“Në tetor të vitit 1912, pas Betejës së Kumanovës, stërgjyshërit tanë menduan se ndikimi turk në këtë pjesë të Ballkanit më në fund kishte marrë fund dhe se shpirti i Sulltan Muratit ishte dëbuar përfundimisht nga Kosova. Sot shohim se Kumanovët Marrëveshja e vitit 1999 e solli Muratin në Kosovë, kam frikë se xhindi është jashtë, është e vështirë ta kthesh atë, përkundër të gjitha aspiratave për paqe gati për të gjithë, sepse Murati tashmë ka ardhur”, thotë Miletiq.

Historiani Srxhan Graovac thekson se serbët duhet të nxjerrin mësime dhe të mendojnë me kujdes për atë që ndodhi në shekullin e 20-të.

“Kur u nënshkrua Marrëveshja Ushtarako-Teknike në Kumanovë më 9 qershor 1999, e cila ndaloi agresionin e NATO-s kundër RF të Jugosllavisë dhe filloi tërheqja e forcave të armatosura serbe nga Kosova dhe Metohia për t'u zëvendësuar me trupat e OKB-së, vështirë se dikush kishte kohë të mendonte. për simbolikën Për faktin se gati 87 vjet më parë fitorja e ushtrisë serbe ndaj turqve në Kumanovë shënoi kthimin e Serbisë në Kosovë dhe se në atë moment me Marrëveshjen e Kumanovës po ndodhte procesi i kundërt. Institucionet serbe po tërhiqeshin nga krahina jugore, duke u lënë vendin atyre të huaja, autoriteteve ndërkombëtare. se nëntë dekada më vonë edhe pse është më e lehtë të fajësosh komunitetin ndërkombëtar dhe veçanërisht Perëndimin, të cilët tradicionalisht nuk ishin në favorin tonë, ne duhet së pari t'i drejtohemi vetes, të shohim se ku kemi gabuar dhe të nxjerrim disa mësime." ka thënë Graovac për Kontekst.

Duke parë nga perspektiva serbe, shton ai, thelbi i problemit kozmetik qëndron në tablonë demografike.

“Nëse marrim parasysh se në vitin 1921, në regjistrimin e parë pas çlirimit të Kosovës, kishte rreth 66 për qind shqiptarë kundrejt 34 për qind serb dhe joshqiptarë të tjerë dhe se sipas vlerësimeve të demografëve në vitin 1991, numri e serbëve në Kosovë ishte vetëm rreth 18 për qind me shumicën dërrmuese të shqiptarëve Të dhënat tregojnë se para Luftës së Dytë Botërore, raporti i numrit të shqiptarëve me joshqiptarët ishte afërsisht 55 - 45 për qind Po të mos kishte qenë Lufta e Dytë Botërore dhe vendosja e regjimit komunist të Titos, çështja e Kosovës nuk do të ishte. janë ngritur pastaj një mënyrë e re për zgjidhjen e mosmarrëveshjes serbo-shqiptare në Kosmet, duke i dhënë autonomi të gjerë krahinës jugore serbe, pra shqiptarëve”, shpjegon Graovac.

Momenti i duhur vjen gjithmonë

Koha ka treguar se asnjë autonomi nuk mund të shtypte aspiratën e elitave politike shqiptare drejt realizimit të ëndrrës së një “Shqipërie të madhe”, detyra kryesore e së cilës është shkëputja e Kosovës nga Serbia.

“Dhënia e autonomisë së gjerë Kosovës dhe Metohisë nuk e shtypi separatizmin shqiptar, por u dha mundësi strukturave të tyre politike që edhe në mënyrë institucionale të ushtronin presion mbi popullsinë vendase serbe, gjë që shkaktoi emigrimin e tyre të mëtejshëm. Koha pa dyshim ka treguar se fitorja e madhe në Kumanovë në vitin 1912 nuk përfaqësonte zgjidhje për të gjitha sfidat me të cilat ballafaqohet politika serbe në Kosovë, në thelb u krijuan parakushte më të mira për zgjidhjen e problemit të Kosovës, por ai shans u shpërdorua nga neglizhenca, papërgjegjësia dhe vendimet katastrofike politike”, theksoi Graovac

Prandaj ai beson se është e kotë që serbët të kërkojnë fajtorët e vetëm për fatkeqësinë e tyre në fuqitë e mëdha.

“Kemi pasur 87 vite për ta zgjidhur këtë çështje, të cilën fatkeqësisht nuk e kemi shfrytëzuar, prandaj sot kur e shikojmë situatën në Kosovë, kur nuk kemi më ushtri, polici apo institucione të tjera qeveritare në atë territor, është e pakuptimtë që Të presim që ne të diktojmë kushte dhe të vendosim zgjidhje Gjëja më e mirë që mund të bëjmë në rrethanat e dhëna është të forcojmë ekonominë, ushtrinë serbe dhe të presim rrethanat e duhura politike në të cilat do të mund të reagonim në mënyrën më të mirë dhe më efektive. Domethënë, historia na mëson se momenti i duhur vjen gjithmonë dhe pyetja a do të jemi të gatshëm ta shfrytëzojmë atë, siç bëmë në Kumanovë në vitin 1912. Apo do të lejojmë që ngjarjet të na çojnë nëpër rrugëtimin e politikës ndërkombëtare, e cila rezultoi në Kumanovë në vitin 1999”, përfundon Graovac.