Qiriq: Sulmi ndaj kishës në Rakinicë është një akt agresioni kundër Kishës Ortodokse Serbe, tregon kërcënimin e vazhdueshëm të trashëgimisë kulturore dhe shpirtërore serbe në Kosovë

Jasmina S. Ćirić
Burim: Print Screen/YouTube-TV Hram

Profesorja e asociuar, Dr. Jasmina S. Qiriq, historiane e artit dhe profesoreshë në Universitetin e Kragujevacit, eksperte e trashëgimisë mesjetare serbe, thotë për Kosovo online se ndërhyrja e shqiptarëve në kishën e Shën Kryeengjëll Mihail në Rakinicë dhe mbajtja e shërbimit fetar nuk është vetëm vepër kriminale, por edhe akt agresioni që kërcënon identitetin shpirtëror dhe historik të KOS.

Dr. Qiriq thotë se kjo ngjarje tregon kërcënimin e vazhdueshëm të trashëgimisë kulturore dhe shpirtërore serbe në Kosovë.

“Ky incident paraqet jo vetëm vepër kriminale, pra të natyrës së kundërligjshme, por edhe akt agresioni që kërcënon identitetin shpirtëror dhe historik të Kishës Ortodokse Serbe. Theksoj domosdoshmërinë e ndjekjes ligjore të të gjithë pjesëmarrësve në këtë sulm, përfshirë priftin e vetëshpallur Nikolla Xhufka dhe grupin e personave që morën pjesë në këtë incident”, thotë Dr. Qiriq.

Sipas saj, qëllimi i Xhufkos nuk është vetëm të paraqitet në mënyrë të rreme si prift, por edhe të "uzurpojë dhe përvetësojë" trashëgiminë kulturore serbe, dhe se ngjarja në Podujevë është "vetëm një në një seri" sulmesh ndaj kulturore dhe shpirtërore serbe trashëgimisë dhe se jemi dëshmitarë të 'shqiptarizimit' dhe 'kosovarizimit' të vazhdueshëm të këtyre vendeve të shenjta.

Qiriq thotë se çdo sulm ndaj trashëgimisë shpirtërore të një kombi rrezikon paqen dhe çdo përpjekje për tolerancë në rajon, e cila kërkon reagime të përgjegjshme dhe parandalim në të gjitha nivelet”, thotë Dr. Qiriq.

Ajo thekson se historia e kishës në Rakinicë pas luftës serbo-turke të vitit 1878 është e lidhur me kontekstin shtesë të rëndësisë së këtij vendi, kështu që shqiptarët kishën e kanë quajtur edhe "Kisha Lazarit" - kishë e Llazarit, sepse, sipas traditë, pas Betejës së Kosovës, aty u varros trupi i princit serb Llazar kur u transferua nga Prishtina në manastirin e Ravanicës.

Përkthime të ngjashme të emrave të kishave ekzistojnë edhe në Berat në Shqipëri, thotë Dr. Qiriq, por nuk ka përpjekje për të ndryshuar faktet historike që kanë të bëjnë me Beratin mesjetar”, thotë kjo historiane dhe vlerëson se përpjekje të tilla për ndryshimin e trashëgimisë historike serbe në Kosovë tregojnë për domosdoshmëria e mbrojtjes së vendeve kyçe që kanë të bëjnë me zhvillimin e kultit të Knez Llazarit dhe të Besëlidhjes së Kosovës.

“Aktivitete dhe inkursione të tilla në tempullin e KOS janë pjesë e një modeli më të gjerë shqiptar të asimilimit dhe marrjes së trashëgimisë kulturore”, thotë Dr. Qiriq dhe shton se ky nuk është incidenti I vetem ku po tentohet “ndryshimi i identitetit dhe ndryshimi historik” i trashëgimisë kulturore dhe shpirtërore serbe në Kosovë.

Ajo thekson se në faqen Explore Kosova manastiri i Graçanicës është shënuar si tempull shqiptar, katedrale katolike në themelet e së cilës mbreti Milutin ndërtoi një kishë dhe se kisha e Virgjëreshës së Ljevishkës në Prizren quhet kisha katolike e Shën Petka.

“Kujtoni edhe të ashtuquajturën audiencë me Papën kur Albin Kurti përdori imazhe të trashëgimisë mesjetare serbe me qëllim të (vetë) promovimit të trashëgimisë së Kosovës. Thjesht prania dhe imponimi agresiv në Itali nuk duhet të na ngatërrojë, veçanërisht nëse e dimë se Guida turistike e financuar nga shqiptarët dhe e përkthyer në italisht Kosova: itinerari turistici alla scoperta del paese / Kosova: guidë turistike për eksplorimin e vendit Për shembull, në faqen 39 të udhërrëfyesit shkruhet se manastiri i Graçanicës nuk është shumë larg Ulpianës, kryeqytetit të Dardanisë, dhe se kisha në fakt është ndërtuar mbi themelet e kishës dardane, pastaj vetëm në faqen 115 përmendin se kishën e ka rindërtuar mbreti Milutin, por e përmendin si Kosovë, duke cituar Marrëveshjen e Brukselit të vitit 2013”, thotë Qiriq.

Ky ekspert thekson se të gjithë këta shembuj paraqesin një formë të përvetësimit të dhunshëm, të paargumentuar, të përvetësimit kulturor dhe ndryshimit të identitetit, të cilat shpesh shërbejnë për ndryshimin e trashëgimisë historike dhe përvetësimin e trashëgimisë kulturore serbe.

Sipas saj, situata është e ngjashme në Maqedoninë e Veriut, veçanërisht në rrethinën e Kumanovës.

“Sikur të mos mjaftonte që në vitin 2002 pjesëtarët e UÇK-së hynë me dhunë në Manastirin e Mateiçit, vakëfet e perandoreshës Jelena Nemanjiq, apo që e dëmtuan kishën me grafite me sprej, por edhe pas 20 vitesh pretendojnë se këto janë ndërtesa që janë trashëgimi e tyre historike si pasardhës të daradanëve. Sipas atij tregimi, ata ndërtuan edhe Novobërdën dhe një varg të tërë tempujsh në Kosovë e Metohi”, përfundon Dr. Jasmina S. Qiriq.