Shahini: Për shkak të ndalimit të importit nga Serbia, dëmi më i madh për qytetarët serbë, edhe shqiptarët i blinin ato mallra

Šahini
Burim: Kosovo Online

Kryetari i Aleancës së Bizneseve të Kosovës, Agim Shahini, thotë se tregtia ndërmjet Kosovës dhe Serbisë ka rënë për 50 për qind, se mallrat që kanë ardhur nga Serbia para ndalimit të importit, tani vijnë nga vendet e tjera dhe se ndalimi që ka një vit duhet të zgjidhet në plan politik, sepse vendosja e tij ishte edhe vendim politik.

“Gjatë vitit që nga ndalimi i importit të mallrave serbe në Kosovë, edhe Kosova edhe Serbia kanë pasur shumë humbje, sepse nëse shikojmë statistikisht, në vitin 2022 kemi pasur një shkëmbim të ndërsjellë në vlerë prej më shumë se 443 milionë euro, dhe gjatë vitit të kaluar rreth 256 milionë, që do të thotë se këmbimi është ulur me rreth 50 për qind. Në përqindje, nëse më parë importonim më shumë se 6.7 për qind të mallrave nga Serbia, vitin e kaluar kemi importuar rreth 3.4 për qind, po ashtu ka rënë edhe eksportet nga Kosova në Serbi. Vitin e kaluar kemi pasur një eksport të mallrave rreth 5.9 për qind, ndërsa një vit më parë, në vitin 2022, më shumë se 7 për qind”, thekson Shahini për Kosovo online.


Mallrat që vinin nga Serbia, thotë ai, tani mbërrijnë nga vendet tjera, dhe disa sende ushqimore në Kosovë janë bërë më të shtrenjta se kur kishte importe nga Serbia.

“Dëmet më të mëdha kanë pësuar prodhuesit serbë dhe qytetarët serbë që jetojnë në Kosovë, të cilët janë mësuar të përdorin produkte nga Serbia, por edhe shqiptarët kanë qenë konsumatorë të atyre mallrave. Nëse shikojmë vetëm vitin 2022, ne kemi importuar mallra nga Serbia në vlerë prej 372 milionë eurosh dhe janë përdorur për konsum më të gjerë në mbarë Kosovën. Qytetarët e Kosovës blejnë mallra që janë nga Serbia, Shqipëria apo Maqedonia e Veriut, është e rëndësishme nëse janë të cilësisë së mirë dhe nëse janë konkurruese me çmime. Sipas mendimit tonë, kjo nuk i shërben më asnjë qëllimi, e gjitha pengon lëvizjen e mallrave, kapitalit dhe njerëzve. Sipas meje, çdo konsumator duhet të zgjedhë mallin për të konsumuar”, thotë Shahini.

Siç shton ai, kompanitë kosovare kanë pësuar dëme sidomos në fillim, derisa qeveria e Kosovës nuk ka ndryshuar një pjesë të vendimit në mënyrë që ndalimi të mos zbatohet për importin e lëndëve të para nga Serbia.

“Humbësit më të mëdhenj ishin tregtarët që importonin mallra vetëm nga Serbia, u mbyllën edhe disa kompani sepse ishin përfaqësues të mallrave serbe në Kosovë dhe tani nuk kanë çfarë të bëjnë. Po ashtu në viset serbe disa kompani që punonin vetëm me mallra serbe është dashur të kthehen në prodhimin kosovar ose të marrin mallra nga vendet tjera”.

Ai thekson se tregtarët nga Kosova kanë gjetur vende të tjera nga të cilat importojnë mallra dhe se vitin e kaluar Kosova ka pasur një tregti me Shqipërinë mbi 440 milionë euro, që, thotë ai, do të thotë se është arritur niveli që ka ekzistuar me Serbinë në vitin 2022.

“Kjo do të thotë se shumë mallra vijnë nga Shqipëria. Shqipëria është vendi i parë pas Serbisë nga i cili vijnë shumë mallra dhe importojmë shumë edhe nga Maqedonia e Veriut. Kur bëhet fjalë për eksportet, partneri ynë më i madh është Maqedonia e Veriut, ka vende të tjera brenda CEFTA-s dhe BE-së ku partneri më i madh është Gjermania, e ndjekur nga Turqia. Kosova ende ka një deficit të madh prej rreth 90 për qind. Vitin e kaluar kemi pasur importe mbi 5.7 miliardë euro dhe eksporte rreth 820 milionë euro. Kjo do të thotë se kemi një tendencë të një deficiti të madh. Ekonomia e Kosovës është në pronësi të individëve privatë dhe të diasporës, nga të cilët kemi fluksin më të madh, dhe qeveria e Kosovës nuk ka një strategji se si të rrisë prodhimin vendor dhe të gjejë një zgjidhje që do ta zvogëlonte këtë deficit”, thotë Shahini.