Deževa čeka Memorijalni centar posvećen Svetom Savi, međa je koči

Otac Sava Šmigić
Izvor: Kosovo online

U selu Deževi u blizini Novog Pazara u toku je izgradnja spomen crkve i Memorijalnog kompleksa posvećenih Svetom Savi. Eparhija Raško-prizrenska inicirala je projekat kako bi se obeležilo mesto rođenja velikog srpskog prosvetitelja, međutim, da bi se radovi nastavili potrebno je rešiti imovinsko-pravne odnose, kaže za Kosovo onlajn namesnik novopazarski otac Sava Šmigić.

Na samo nekoliko stotina metara od mesta gde je po predanju rođen Sveti Sava grade se spomen-crkva i Memorijalni centar.

Radovi su odmakli, a kako za Kosovo onlajn pojašnjava otac Sava Šmigić, crkva je napravljena na temeljima svetinje u kojoj je kralj Dragutin predao presto bratu Milutinu.

"Crkva je već u završnoj fazi izgradnje. Potrebno je da se izgradi još zvonara, a onda će kasnije ti prateći objekti koji će biti u službi Memorijalnog centra posvećenog Svetom Savi biti izgrađeni", kaže otac Sava.

Ipak, dodaje, postoje prepreke da se radovi privedu kraju. 

"Ono što je prepreka da se sve sprovede je prodaja zemlje u neposrednoj blizini crkve, spomen hrama Svetog Save u Deževi jer se prodaju dve parcele. Jedna gde je velika kuća preko puta crkve, a druga prcela sa druge strane crkve gde živi sveštenik i međa od te parcele je bukvalno na ulazu kuće gde živi sveštenik", pojašnjava otac Sava. 

Kako ističe Eparhija Raško-prizrenska sa episkopom Teodosijem na čelu radi na unapređenju uslova za verski život meštana sela Deževe. Zbog toga je, kaže, važno dovršiti radove na spomen - hramu svega nekoliko stotina udaljenom od mesta gde je po predanju rođen Sveti Sava.