Miščević: Otvaranje granica između članica Otvorenog Balkana podiže BDP

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević poručila je danas da bi uspostavljanje sistema bez kontrole na unutrašnjim granicama država članica inicijative Otvoreni Balkan podiglo BDP Srbije za jedan odsto, a ako bi se takav sistem uspostavio za čitav Zapadni Balkan, povećanje bi bilo 3,5 odsto, prenosi RTV.

Miščević je navela da godišnje 300.000 kamiona pređe granice članica Otvorenog Balkana - Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

"Cifre govore u korist ekonomije a politički mislim da ne može ni da se izmeri značaj inicijativa u okviru Otvorenog Balkana", rekla je ministarka na konferenciji "Open Balkan Forum 2", koju je organizovao Libek.

Miščević je istakla da to što je Srbija članica Otvorenog Balkana ne znači da odustaje od Berlinskog procesa i navela da to potvrđuju i činjenice da je u novembru zaključila tri sporazuma u vezi sa radnom snagom i nedavno ih ratifikovala.

"Kada govorimo o Otvorenom Balkanu, prva važna stvar je ta na koji način su tri države članice došle do nivoa usklađenosti svojih dokumenata, licenci, carinskih deklaracija i svega što je potrebno da se ubrza protok roba i usluga i to tako što se svi zajedno krećemo ka članstvu u Evropskoj uniji", rekla je ona.

Ocenila je da su u tom procesu ključni evropski standardi prema kojima sve tri zemlje imaju obavezu jer su u procesu evropskih integracija.

"Kada govorimo o članicama Otvorenog Balkana, među njima imamo različite nivoe u odnosu na usklađivanje sa evropskim standardima. Srbija je otvorila 22 poglavlja, dva privremeno zatvorila, a Severna Makedonija i Albanija, koje su od lane krenule u proces pregovora su po prirodi stvari u drugačijem tempu integracija, objasnila je Miščević.