Redžepi i Gorčević: Unapređenje saradnje Prištine i Podgorice

Redžepi i Gorčević
Izvor: Vlada Crne Gore

Zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi sastala se danas sa ministarkom evropskih poslova Crne Gore Maidom Gorčević, sa kojom je razgovarala o unapređenju saradnje Prištine i Podgorice, kao i o prekograničnoj saradnji, korišćenju IPA fondova, vladavini prava.

“Crna Gora je prva država kandidat koja pregova po novoj metodologiji sa EU, a pretpostavljamo da će se taj model primenjivati na sve buduće kandidate. Crna Gora je spremna da podeli stečeno znanje i iskustvo i pomogne, kako Kosovu, tako i ostalim državama u procesu pristupanja EU”, poručila je Gorčević, a navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore

Ona je dodala će članstvo Crne Gore u EU biti u interesu svih država regiona jer će Crna Gora zagovarati i zastupati dalje proširenje prema principu regate, i biti snažna podrška susedima u ispunjenju zahtevnih zadataka u pregovaračkom procesu.

“Osim podrške u oblasti evropske integracije, Crna Gora može da se poveže sa Kosovom kroz različite zajedničke projekte i inicijative, ali i da uči od Kosova u oblastima kao što je digitalizacija pravosuđa u kojoj prednjače u celom regionu”, kazala je Gorčević.

Zamenica premijera Redžepi je čestitala Crnoj Gori na odličnim rezultatima u procesu pristupanja EU i zahvalila na podršci koju Crna Gora pruža Kosovu u dostizanju evropskih standarda. Kazala je da su u fokusu rada Vlade Kosova vladavina prava, borba protiv korupcije, kao i ekonomski oporavak i socijalna politika.

“Jako nam je značajna pomoć Crne Gore u oblasti evropske integracije, ali želimo da dodatno unapredimo dobrosusedske odnose i povežemo naše gradove. Dve države mogu da sarađuju kroz različite regionalne inicijative, ali i kroz projekte u oblasti životne sredine”, kazala je Redžepi.