Shtiplija: Të shtënat në Fica ndanë edhe më shumë Sllovakinë, disa rryma evropiane do ta përdorin për fushatë

Štiplija
Burim: Kosovo Online

Drejtori i Qendrës për Politikë Bashkëkohore dhe redaktori i portalit Juropian Western Balkans, Nemanja Todoroviq Shtiplija, beson se atentati i dështuar ndaj kryeministrit sllovak Robert Fico do të polarizojë më tej skenën politike në Sllovaki, por edhe do të ndihmojë disa forca në Evropë që do të përdorë të shtënat në fushatën për zgjedhjet e Parlamentit Evropian.

Shtiplija beson se sulmi në Fico është një incident i izoluar si të gjithë ata që kanë ndodhur në të gjithë Evropën së fundmi dhe se ka ardhur si rezultat i krizës politike që po vazhdon për një kohë të gjatë në Sllovaki.

“Që nga zgjedhja e Zuzana Çaputova si Presidente e Sllovakisë, ka pasur një krizë pushteti në Sllovaki. Qeveria e mëparshme, e përbërë nga një koalicion i gjerë, një koalicion i gjerë antifico, nuk u konsolidua dhe nuk arriti të qëndronte në pushtet. Me këtë, Fico u kthye lehtësisht në pushtet në zgjedhjet e fundit parlamentare në Sllovaki. Sllovakia, ashtu si Serbia, po kalon një krizë politike dhe ka një hendek në shoqëri midis forcave progresive nga njëra anë dhe forcave tradicionale nga ana tjetër. Për interesat e tij politike, Fico ka mbajtur këtë qëndrim ndaj popullatës tradicionale në Sllovaki”, thotë bashkëbiseduesi ynë.


Ai thekson se autoritetet në Sllovaki po e thellojnë gjithnjë e më shumë atë boshllëk në vend që t'i qetësojnë qytetarët pas këtyre të shtënave dhe se sigurisht që do të ndikojë në skenën politike atje.

“Qeveria në Sllovaki po përpiqet në një farë mënyre të imitojë qeverinë në Hungari, në një farë mënyre edhe në Serbi, dhe përdor mekanizma shumë të ngjashëm në veprimtarinë e saj politike. Kjo çon në faktin se ata përpiqen të kontrollojnë plotësisht median, duke filluar nga shërbimi publik, e më pas, gjë që ende dështojnë sepse në Sllovaki ka një treg mediatik që funksionon në një farë mënyre, kështu që mediat ditore, të përjavshmet, pas të gjitha, portalet e internetit janë mjaft të pavarura. Prandaj, ky sulm ndaj Fico sigurisht që do të ndikojë në skenën politike në Sllovaki dhe besoj se skena politike do të polarizohet plotësisht në dy kampe - atë liberal, pra progresiv, të udhëhequr nga partia më e madhe opozitare, dhe tjetri në anën e Ficos, pra Smer dhe partneri i tij i koalicionit Hlas. Besoj se në anën e Fico do të jenë edhe disa forca nacionaliste që ishin margjinale, prandaj të gjitha forcat demokratike, duke përfshirë edhe konservatorët fransllovakë që aktualisht janë në rrëmujë, do të jenë në anën e opozitës”, beson drejtori i Qendrës për Politikë Bashkëkohore.

Ai vlerëson se kjo do të ndikojë edhe në rezultatet e zgjedhjeve evropiane në Sllovaki.

“Sllovakia është specifike kur bëhet fjalë për zgjedhjet evropiane, sepse është vendi me numrin më të vogël të votuesve që dalin në zgjedhjet evropiane. Pra, për shumë vite, Sllovakia ka pasur pjesëmarrjen më të ulët në zgjedhjet evropiane. Thjesht, nuk është diçka tërheqëse për sllovakët. Megjithatë, ndodhi që gjatë zgjedhjeve evropiane sllovakët zgjodhën njerëz shumë të sigurt dhe specifik në zgjedhje. Popullsia që shkon në votime janë njerëz që janë të interesuar për politikën europiane dhe thjesht zgjedhin disa njerëz që përfaqësojnë ndoshta një pjesë më të arsimuar të shoqërisë dhe jo forcat e djathta dhe populiste”, thotë bashkëbiseduesi ynë.

Ai shton se ky boshllëk në Sllovaki do të ndihmojë disa forca në Evropë që të përdorin të shtënat në fushatën për Parlamentin Evropian.

“Rrëfimi që u shfaq në Evropë pas të shtënave po përpiqet ta lidhë disi këtë të shtëna me luftën në Ukrainë dhe të gjithë historinë që disa qendra të pushtetit duan të largojnë Robert Fico për shkak të pozicionit të tij për luftën në Ukrainë, dhe unë besoj se ky polarizim i tillë do të tipizojë për të ndihmuar realisht disa forca dhe për ta përdorur këtë ngjarje në fushatë”, thotë ai.


E pyetur nëse sulmi ndaj Fico ka ndikim në Ballkan, Shtiplija thekson se lajmi ka vazhduar të shfrytëzohet vetëm në Serbi.

“Për këtë fajin nga njëra anë e kanë mediat proqeveritare që kanë interes të shfaqin gjëra të tilla. Besoj se në dhjetë vitet e ardhshme do të citoj një media që ka thënë se atentati ndaj Ficos është në fakt një luftë kundër tre liderëve liridashës të Evropës, pikërisht Aleksandar Vuçiqit, Viktor Orbanit dhe Robert Ficos”, thotë ai.