Graçanicë: Janë bërë 19 vite nga vrasja e Dimitrije Popoviqit

Obeležavanje 19 godina od ubistva Dimitrija Popovića
Burim: Kosovo Online

Sot bëhen 19 vjet nga vrasja e Dimitrije Popoviqit, me përkujtimin te varri dhe vendosjen e luleve dhe ndezjen e qirinjve para kapelës përkujtimore të ndërtuar në qendër të Graçanicës.

Në përkujtimin e përvjetorit të vrasjes së Popoviqit, përveç familjarës, kanë marrë pjesë edhe të afërm, miq dhe bashkëluftëtarë të cilët kanë veshur këmisha me imazhin e tij, mbi të cilat shkruhej “Të kujtojmë Dimitrije”.

Shkrimtari dhe gazetari Zhivojin Rakoçeviq thekson se Popoviqi është viktima më e pastër, e cila vdiq në paqe formale dhe u tregoi të gjithëve se sa është ajo paqe për të tjerët, sa është ajo liri për të tjerët dhe sa liri nuk u erdhi serbëve.

"Dimitrije Popoviq u bë një nga simbolet e Graçanicës dhe u ngulitur, jo vetëm në atë që ne mendojmë se është histori, por edhe në personalitetet dhe karakteret tona. Mes jush shoh ata që e panë atë plagë dhe ata që e panë atë gjak. Dhe ata u bënë dëshmitarë të përhershëm, të shenjtë për atë sakrificë dhe të shenjtë për atë gjak, por secili prej nesh që e kujton atë plagë, kujton edhe buzëqeshjen e djalit që tha dhe që sot shihet në familjen Popoviq, në rrugët e Graçanicës dhe ajo buzëqeshje thotë, ne jemi gjallë falë sakrificës së Dimitrijes dhe jemi gjallë falë buzëqeshjes së tij”, tha Rakoçeviq.

Srgjan Popoviq theksoi se vrasja e vëllait të tij ishte "vragë për gjithë jetën".

"Nuk duhet të harrojmë sakrificën e Dimitrije Popoviqit dhe kohën që është pas nesh, të cilën e përjetuam tragjikisht. Duhet të luftojmë që të mbijetojmë në këto zona. Kjo nuk duhet të përsëritet. Të gjithë duhet të mësojmë nga gabimet e së kaluarës e sidomos fqinjët tanë. Pa bashkëjetesë këtu nuk mund të kemi të ardhme”, tha Popoviq.


Nëna e Dimitrijes të vrarë, Jorgovanka Popoviq, tha me lot në sy se kishte humbur fëmijën e saj, i cili nuk ishte as fajtor dhe as përgjegjës.

"Të gjitha fjalët që u thanë sot janë të vërteta, kanë peshë. Dimitrije ime tani po na shikon", tha shkurt Jorgovanka Popoviq.


Po ashtu, në përkujtimin e sotëm të përvjetorit të vrasjes së Dimitrije Popoviqit mori pjesë edhe ndihmësdrejtoresha e Zyrës për Kosovë e Metohi për projekte infrastrukturore, Jellena Stojkoviq, e cila tha se Dimitrije ka vdekur vetëm pse ishte serb.

“Nëna tha Dimitrije ime, e ne e quajmë Dimitrije jonë. Dimitrije jonë është viktimë, ka vdekur para 19 vitesh, i mitur, pa arsye, ka vdekur sepse është serb. Plagët nuk mund të shërohen sado kohë të kalojë. Ata nuk mund të shërojnë familjet, e as ne të tjerët”, tha Stojkoviq.

Stojkoviq shton se edhe sot jemi dëshmitarë të ideologjisë së urrejtjes ndaj serbëve.


“Durojmë sulme të ndryshme dhe sot derdhim gjak. Kemi Dragisha Galakun e plagosur, i cili mezi shpëtoi, kemi Radosh Petroviqin dhe Dushan Obrenoviqin të arrestuar, kemi flamurin e djegur, monumentet që janë përdhosur, komunat tona janë bastisur. Ne jemi aty edhe kur është e vështirë. Jemi dëshmitarë të kohëve të vështira. Zyra për Kosovë e Metohi dhe shteti i Serbisë do t'i ofrojnë mbështetje popullit tonë, për të zbatuar paqen dhe stabilitetin për popullin tonë dhe Kosovën e Metohinë tonë", tha Stojkoviq.

Dimitrije Popoviq u vra para një kioske të ushqimit të shpejtë nga një automjet në lëvizje. Për vrasjen akuzohen shqiptarët Albert Krasniqi dhe Labinot Gashi nga Prishtina. Krasniqi, atëherë i mitur, u dënua me nëntë vjet e gjysmë burg dhe Gashi u shpall i pafajshëm.