Zgjedhjet në horizont - kush mund të formojë qeverinë dhe a ka ndonjë opsion të favorshëm për serbët?

Skupština Kosova
Burim: Kosovo Online

Partitë shqiptare në Kosovë janë në një fillim shumë të ulët për zgjedhjet parlamentare, të cilat janë planifikuar për në fillim të vitit të ardhshëm, por supozohet se ato mund të mbahen më herët, ndoshta tashmë gjatë verës. Sipas sondazheve të fundit të opinionit publik, edhe pse Vetëvendosja e Albin Kurtit ka një avantazh serioz ndaj partive opozitare, asnjë parti nuk mund të formojë qeveri e vetme.

Nëse një ekuilibër i tillë i fuqive tregohet nga rezultatet e votimit, janë të mundshëm mozaikë të ndryshëm paszgjedhor, dhe bashkëbiseduesit e Kosovo online vlerësojnë se çdo koalicion do të ishte më i favorshëm për interesat e komunitetit serb, përderisa nuk është në të - Albin Kurti.

Hulumtimi i Institutit të Prishtinës për Studimin e Opinionit Publik ka treguar se për Lëvizjen Vetëvendosje do të votonin 40.9 për qind, ndërsa për opozitën LDK dhe PDK do të votonin dy herë më shumë, pra 21.5 dhe 20.4 për qind. Koalicioni AAK-NISMA do të merrte nëntë për qind të votave, ndërsa lista Guxo e kryesuar nga ministrja e Jashtme Donika Gërvalla nuk do ta kalonte censusin.

Megjithatë, brenda Vetëvendosjes ka mendime se mund të arrijnë rezultat më të mirë se në vitin 2021, ndaj deputeti Enver Dugolli thotë se zgjedhjet e parakohshme do t'u sillnin më shumë se 50 për qind të votave. Nga ana tjetër, nënkryetarja e Bashkimit Demokratik të Kosovës, Hikmete Bajrami, është e bindur se LDK a do të jetë partia fituese, ndërsa shefi i grupit parlamentar të Partisë Demokratike të Kosovës, Abelard Tahiri, vlerëson se qeveria e ardhshme do të formohet nga opozita dhe se Lëvizja Vetëvendosje nuk do të jetë më në qeveri.

A ka parti opozitare që do të donin t'i bashkoheshin qeverisë së re me Vetëvendosje dhe a mund të qeverisë vetë opozita? Cili opsion do të ishte më i favorshëm për serbët, duke pasur parasysh se të gjithë tashmë e kanë "treguar" se çfarë janë kur janë në pushtet, pasi që qeveritë e mëparshme drejtoheshin nga kryeministrat e PDK-së, AAK-së dhe LDK-së?

Në rast se rezultatet e zgjedhjeve janë në përputhje me atë që tregojnë sondazhet e fundit, Miodrag Milliqeviq, drejtor ekzekutiv i OJQ-së "Aktiv", vlerëson se një qeveri e përbërë nga partitë opozitare do të ishte më e sigurt se një aleancë paszgjedhore e një parti nga opozita me Vetëvendosjen në pushtet. Shikuar nga këndvështrimi i interesave të komunitetit serb, ai thotë se qeveritë e mëparshme kanë qenë më të pranueshme se qeveria e Albin Kurtit. Ai gjithashtu beson se nëse partitë që tani janë opozitë do të vinin sërish në pushtet, do ta respektonin faktin që - në Kosovë jetojnë serbët.

“Besoj se ata do të kishin një politikë që nxit marrëdhëniet ndëretnike deri në atë shkallë që nënkupton respektimin e faktit se serbët jetojnë në Kosovë dhe se zgjidhja e prioriteteve të komunitetit serb lidhet para së gjithash me qeverinë në Prishtinë sa i përket progresit të dialogut në nivel të Beogradit dhe Prishtinës”, thotë Milliqeviq për Kosovo online.

Anketat të disa muajve më parë kanë treguar se partia e Albin Kurtit është e vlerësuar më mirë, madje ka 46 për qind.

“E gjithë kjo, natyrisht, është produkt i politikës që po bëhet ndaj veriut dhe në përgjithësi në procesin e dialogut, pra mohimi i gjithçkaje që është rënë dakord, kërkesa për formalizimin me nënshkrime, defacto dhe de jure njohjen e pavarësisë së Kosovës nga Serbia, me synim ngritjen graduale të vlerësimit dhe përgatitjen potenciale për zgjedhjet e mundshme gjatë verës. Them gjatë verës, sepse aty vjen diaspora dhe Kurti ka shumë përkrahje në të dhe llogaritet që nëse zgjedhjet bëhen gjatë verës, përqindja e votave do të jetë shumë më e lartë. Megjithatë, sipas treguesve, askush nuk e kalon 50 përqindëshin kritik që i lejon dikujt të formojë në mënyrë të pavarur qeverinë”, thotë bashkëbiseduesi ynë.

Milliqeviq thekson se partitë opozitare prej kohësh kanë presione të ndryshme, veçanërisht pushtetet lokale, të cilat në shumicën e rasteve udhëhiqen nga partitë opozitare dhe në të cilat kryetarët e komunave janë nga PDK, LDK...

“Në rrethana të tilla, nuk ka gjasa që ndonjë nga ato parti opozitare të krijojë një qeveri koalicioni me Vetëvendosjen për shumë arsye. Ka mosmarrëveshje të rënda politike dhe ato kanë të bëjnë para së gjithash me marrëdhëniet e dëmtuara me partnerët ndërkombëtarë, para së gjithash me SHBA-në. Nëse mbeten këto përqindje, është më e sigurt se do të shohim një koalicion që vjen nga radhët e partive opozitare se sa një parti që do të bënte me Vetëvendosjen. Kështu është, të paktën sipas këtyre parametrave aktualë, sepse ende nuk jemi plotësisht të sigurt se kur do të mbahen zgjedhjet dhe çfarë do t'u paraprijë atyre”, thotë Milliqeviq.

I pyetur se cilat kombinatorika paszgjedhore do të ishin më të përshtatshme për komunitetin serb, ai thotë se në këtë moment është e qartë se lidhjet mes komunitetit serb dhe përfaqësuesve politikë serbë me pushtetin aktual janë pothuajse tërësisht të prishura.

“Ajo që po ndodh tani është mungesa e ndonjë dialogu politik aty ku i takon, që është Kuvendi i Kosovës. Kur ke një situatë të tillë, është jashtëzakonisht e qartë se të gjitha qeveritë e mëparshme kanë qenë më të avancuara në lidhje me Vetëvendosjen dhe politikën që po prezantohet tani. Kjo lloj politike aktuale është faktikisht një fakt i kryer ku nuk ke hapësirë ​​të reagosh, por je reagues ndaj vendimeve të marra në Prishtinë. Çdo kërkim për kompromis bëhet mision i pamundur dhe është problemi më i madh me të cilin përballet shoqëria. Për komunitetin serb do të ishte shumë më mirë nëse në Prishtinë do të kishte një qeveri konstruktive që në vend të populizmit do të përdorte çdo kanal komunikimi, përfshirë shoqërinë civile, në drejtim të përmirësimit të marrëdhënieve ndëretnike dhe vendosjes së dialogut dhe mbi të gjitha të mirëkuptimit. problemet me të cilat ballafaqohet komuniteti serb në Kosovë. Për momentin, një dialog i tillë nuk ekziston. Në këtë kuptim, të gjitha qeveritë e tjera ishin shumë më të pranueshme për komunitetin serb sesa ajo aktuale”, thotë Milliqeviq.

Analisti Artan Muhaxhiri beson se asnjë parti opozitare nuk do të dëshirojë të bashkëpunojë me Albin Kurtin pas zgjedhjeve nëse nuk dihet se si do të sillet në lidhje me marrëveshjen përfundimtare me Serbinë. Ai po ashtu thotë se populizmi i Vetëvendosjes dhe kryeministrit Kurti arrin rezultate ndërsa partitë opozitare nuk kanë strategji për ta luftuar dhe nuk po punojnë për të ulur popullaritetin e Albin Kurtit.

"Nëse zgjedhjet do të mbaheshin këtë vit, rezultatet do të ishin të ngjashme me atë që tregon ky sondazh, natyrisht, nëse nuk ndodh diçka dramatike. Në rrethana të tilla, Kurti është në një pozitë shumë komode. Nuk duket të ketë ndonjë pretendent tjetër serioz për vendin e parë dhe ai e di se do të fitojë. Por problemi do të jetë se me kë do të formojë një qeveri të re, sepse do të duhet ta ndajë pushtetin me dikë. Këtu është më e rëndësishmja tema e dialogut me Serbinë, sepse asnjë palë nuk do të bashkëpunojë me Kurtin pa e ditur se si do të sillet kur është fjala për marrëveshjen përfundimtare në dialogun me Beogradin dhe si do të definohet dhe arrihet ajo marrëveshje, sepse presioni i madh nga BE dhe SHBA. Çështja e kësaj marrëveshjeje do të jetë tema më e rëndësishme për qeverinë e ardhshme nëse do të ketë zgjedhje këtë vit”, thotë Muhaxhiri për Kosovo online.

Sipas vlerësimit të tij, tre vitet e qeverisjes së Kurtit kanë kaluar pa shumë rezultate të mira.

“Nuk mendoj se ka shumë kartela në dorë sa i përket ekonomisë, përmirësimit të përditshmërisë së qytetarëve, pagave dhe do të fokusohet në populizëm dhe qasje në veri të Kosovës në fushatë. Ata do të thonë se ai krijoi një realitet të ri dhe se qeveria e Kosovës ka më shumë pushtet në veri. Opozita do ta ketë problem këtë sepse nuk mund ta sulmojnë politikisht pasi nuk kanë bërë asgjë të rëndësishme në 20 vjet për zgjidhjen e problemeve në veri, nuk kanë pasur strategji. Për çdo gjë që e sulmon opozita, Kurti thotë 'nuk e keni bërë për 20 vjet', ndaj nuk mendoj se kjo do të jetë një fushatë cilësore zgjedhore. Kurti është një politikan populist dhe do të fokusohet në tema që do t'i sjellin vota dhe në fushatë do të flasë vetëm për sovranitetin e Republikës së Kosovës dhe jo se si nuk ka marrëdhënie të mira me aleatët tanë, me SHBA-të. dhe BE-së”, thotë Muhaxhiri.

Siç konstaton ai, fatkeqësisht edhe partitë opozitare nuk janë të përgatitura mirë për çështjet ekonomike dhe nuk mund të japin premtime për pagat, kështu që, thotë ai, status quo-ja do të vazhdojë.

Lidhur me atë se cili koalicion do të ishte “më pak i keq” për serbët në Kosovë, profesori asistent në Fakultetin e Shkencave Politike në Beograd, Marko Dashiq, tha për Kosovo online se dëmi më i madh ndaj komunitetit serb ishte “përgjatë mandatit të Aibin Kurtit. ".

“Më kujtohet një deklaratë e Gabriel Escobar-it, i cili tha se nëse Kurti nuk i jep rezultatet për të cilat janë rënë dakord në dialogun në Bruksel, do të mundohen të gjejnë partnerë që do ta bëjnë këtë. Ndoshta zgjedhjet janë një shans për të profilizuar disa opsione të reja politikisht dhe që qytetarët t'ia japin besimin e tyre dikujt tjetër”, thotë Dashiq.

Ai kujton se lideri i AAK Ramush Haradinaj ka thënë se Kosova nuk ka politikë të jashtme, por se është politikë e Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe se për Hashim Thaçi, ish i dërguari i presidentit amerikan Donald Trump për dialogun ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, Richard Grenell, me gjithë zemër dhe në çdo rast pohon se ka qenë marrëveshja më e afërt me Aleksandar Vuçiqin gjatë ndërmjetësimit të tij.

“Nuk keni asnjë zyrtar të huaj që mund të pretendojë diçka të tillë për Kurtin. Pra, ndoshta të gjitha opsionet e tjera janë bashkëpunimi nga pikëpamja e partnerëve perëndimorë kur bëhet fjalë për rezultatet e mundshme të dialogut ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës”, thotë Dashiq.