FEJTONI Amerikanët, Serbët dhe Shqiptarët në Luftat e Ballkanit dhe të Parë Botërore (11)

Delegacija Jugoslavije na Pariskoj konferenciji
Burim: sr.wikipedia.org

Shkruan për Kosovo online: Dragan Biseniq

“Krijimi i parakohshëm i shtetit shqiptar”

Gjatë luftës, Greqia dhe Italia u përpoqën të arrinin një kompromis në disa raste në bisedime të palidhura, dhe në fillim të konferencës në Paris, Sonino dhe Vanizelos, pa respekt të veçantë për njëri-tjetrin, u përpoqën në disa raste të arrinin një lloj marrëveshjeje së bashku.

Sonino propozoi që Greqia të lejonte Italinë të merrte të gjithë bregdetin e Shqipërisë dhe gjysmën e territorit në brendësi; në këmbim, Greqia do të merrte territorin rreth Korçës (Greqisht Korica), më pas ishujt Dodekanezë dhe zonën përreth Smirnës në brigjet e Azisë së Vogël.

Ndonëse të dy shtetarët ishin gati të bien dakord për Shqipërinë dhe Ishujt Dodekanezë, as njëri dhe as tjetri nuk u nisën nga pika më e ulët kur bëhej fjalë për Azinë e Vogël.

Një marrëveshje eventuale sigurisht që do t'i shpëtonte të dyja palëve shumë telashe më vonë, por nuk kishte asnjë shans për këtë. As njëri dhe as tjetri nuk kishin besim te pala tjetër; të dy mendonin se do të ishte më mirë që vendet e tyre të negocionin drejtpërdrejt me fuqitë e mëdha.

Turhan Pasha kundër Jugosllavisë

Në shkurt 1919, u duk se Vanizelos kishte të drejtë në lojën e tij. E vetmja pyetje kryesore e hapur ishte qëndrimi i SHBA-së dhe Vanizelos kishte të gjitha arsyet për të besuar se ai mund t'i vinte me sukses amerikanët, ashtu siç u kishte bërë ballë britanikëve. Ai pati bisedime të gjata me kolonelin Haus, i cili e siguroi se SHBA do të ndihmonte palën greke.

Nikolson organizoi një takim me disa nga amerikanët më të rinj; “Ai është modest, simpatik, i aftë, me një fjalë brilant. Drekën më të suksesshme e kam pasur me të”.

Vanizelos ishte gjithmonë i mirë në gjykimin e audiencës. Sejmur, një ekspert amerikan, përshkruan një takim me të: "Duke kuptuar se atuti i tij më i fortë është besimi në ndershmërinë e tij, ai vendosi të vë letrat e tij në tryezë dhe të flasë absolutisht hapur, mendoj se e bëri. Kjo lloj politike është e barabartë me aftësinë dhe mençurinë e Bizmarkut”.
Amerikanët ishin dashamirës ndaj Greqisë, por jo verbërisht. Ata kishin rezerva për pretendimet greke ndaj Shqipërisë dhe Thrakisë. Kur bëhej fjalë për çështjen e Azisë së Vogël, ata i dhanë përparësi kërkesave greke mbi ato italiane. Marrëdhëniet e SHBA me Italinë janë përkeqësuar edhe më herët.

Më 24 shkurt 1919, Turhan Pashë Përmeti paraqiti një dokument në Konferencën e Paqes në Paris në të cilin ai kundërshtoi krijimin e një shteti sllav të jugut dhe përfshirjen e Kosovës dhe Metohisë në përbërjen e tij. Duke qenë se Shqipëria nuk ishte pjesëmarrëse në konferencë, ajo komunikoi me delegatët e Konferencës së Paqes në Paris vetëm në letër, por veprimi shqiptar ishte pjesë e përpjekjeve më të gjera të Turqisë për të ruajtur sa më shumë trashëgiminë dhe ndikimin e saj në Ballkan. Që në fillim, qasja e tre fuqive të mëdha - SHBA, Britania e Madhe dhe Franca - u pranua se shpallja e një shteti të pavarur shqiptar në 1913 ishte e parakohshme, duke pasur parasysh moszhvillimin e saj ekonomik dhe marrëdhëniet primitive shoqërore.

Për rrjedhojë, u vendos që Shqipëria të përfshihej në sistemin e mandateve, të vendosur në fund të Luftës Botërore për vendet dhe popujt që nuk e kanë fituar ende pavarësinë dhe të cilët do të duhet të jenë nën kujdesin e një “fuqie të qytetëruar” për t’i udhëhequr drejt pavarësisë. Në këtë mënyrë, shqiptarët u përfshinë në grupin e popujve që do të ndahen nga shtetet e shpërbëra shumëkombëshe, si Perandoria Osmane dhe Austro-Hungaria, në grupin e popujve që u kolonizuan nga Gjermania e mundur.

Të tre fuqitë e mëdha në konferencë dolën gjithashtu në një mendim të përbashkët se ajo fuqi e jashtme duhet të ishte Italia, e cila kërkon një protektorat mbi Shqipërinë që nga mbarimi i luftës. Do të kërkonte kontroll në formën e një mandati mbi Shqipërinë edhe gjatë Konferencës së Paqes. Përfaqësuesit e tre fuqive fillimisht shprehën gatishmërinë për të vënë shtetin shqiptar të pasluftës nën mandatin e Italisë në maj 1919. si pjesë e përpjekjeve për zgjidhjen e pretendimeve në Shqipëri dhe në Adriatik, dhe ato u përsëritën në shtator 1919. vit, pas kërkesës për mandat që u paraqit zyrtarisht në fund të gushtit nga ministri i ri i atëhershëm i Punëve të Jashtme të Italisë, Titoni.

Shqipëria kishte një pozicion të ndryshëm në qasjen greke dhe serbe, pasi Serbia ishte pjesëmarrëse në konferencë dhe të dyja ishin të rëndësishme për Shqipërinë. Greqia kërkoi aneksimin e disa territoreve, ndërsa delegacioni serb njohu ekzistencën e Shqipërisë brenda kufijve të vitit 1913 dhe nuk kishte pretendime territoriale. Pra, Serbia ishte aleate e delegacionit shqiptar në ruajtjen e pavarësisë së saj dhe nuk iu bashkua kërkesave të Greqisë dhe Italisë për copëtimin e fqinjit të saj jugor.

Një nga arsyet ishte mirënjohja dhe fjala që iu dha Esad Pashë Toptanit për qëndrimin miqësor ndaj Serbisë dhe mbështetjen e mbrojtjen e ushtrisë serbe në tërheqjen e saj nëpër Shqipëri.

Ndarja e Shqipërisë në tryezë

Ndarja e Shqipërisë ishte vazhdimisht në tryezë dhe u arrit një marrëveshje përfundimtare nga kryeministrat e Britanisë së Madhe dhe Francës, Llojd Xhorxh dhe Zhorzh Klemenso, të cilët ranë dakord që më 13 janar 1920, me kolegun e tyre italian Niti, sipas të cilit Shqipëria do të ndahej midis tre vendeve fqinje, pothuajse në të njëjtën mënyrë siç parashikonte Traktati i Londrës i vitit 1915. Sipas këtij kompromisi, Rijeka do t'i jepej Italisë, ndërsa Mbretëria e Serbisë, Kroatëve dhe Sllovenëve do të merrte një pjesë të Shqipërisë së Veriut me qendër Shkodrën dhe që do të gëzonte autonomi si Rajoni Rutenian në Çekosllovaki. Greqia do të aneksonte Korçën dhe Gjirokastrën, ndërsa Italia do të fitonte sovranitet mbi Vlorën dhe rajonin e saj dhe një mandat mbi pjesën e mbetur të shtetit shqiptar brenda kufijve të vitit 1913.

Delegacioni shqiptar tashmë ishte ndarë në dy grupe shumë më herët: njëri që ishte afër planit britaniko-francez dhe tjetri që e shihte zgjidhjen në Itali. Grupi i tretë me Fan Nolin agjituan në SHBA që Amerika të merrte protektoratin mbi Shqipërinë. Tashmë, lobistët shqiptarë kërkuan që “Amerika të drejtojë Shqipërinë në hapat e saj të parë të jetës politike”. Fan Noli shkruante në kujtimet e tij se ai personalisht mori mbështetje për çështjen shqiptare nga Vilson dhe gruaja e tij Edit.

Autorët bashkëkohorë shqiptarë citojnë pretendimet e Nolit se ai mori pjesë në festën e Ditës së Pavarësisë së SHBA-së më 4 korrik 1918, “në ditën kur Presidenti Vilson dha 14 pikat e tij të famshme”. Ajo jo vetëm që është e pasaktë, por injoron një pikë të rëndësishme - që presidenti amerikan Vudro Vilson prezantoi programin e tij të organizimit të pasluftës dhe qëllimeve të luftës amerikane të njohura si "Katërmbëdhjetë Pikat" më 8 janar 1918 në Kongresin Amerikan. Të vetmit përfaqësues të huaj të pranishëm në atë takim ishin anëtarët e misionit ushtarak serb, i cili ishte në një vizitë disajavore në Amerikë.

Turhan pashë Përmeti i përkiste grupit që kërkonte mbështetje në Itali, por memorandumi që ai dërgoi ishte një version i modifikuar i letrës së hartuar më 27 nëntor 1918 nga prifti ortodoks Fan Noli dhe i nënshkruar nga 5 kolegë të tij në emër të " Shqiptarët ortodoksë në Amerikë”. Në veprimtarinë e Federatës Panshqiptare Amerikane, ku vepronte Noli, rol vendimtar luajtën Obri Herbert dhe Edit Daram, e cila ishte sekretare e organizatës dhe krijuan në thelb platformën ideologjike dhe programore për këto pretendime dhe pretendime të tjera shqiptare.

Nesër vazhdimi i fejtonit - Amerikanët, Serbët dhe Shqiptarët në Luftat e Ballkanit dhe të Parë Botërore