Petkoviq e njoftoi Fon Redekerin për situatën politike në Kosovë dhe problemet e serbëve

Petković sa fon Redekerom
Burim: Kancelarija za KiM

Drejtori i Zyrës për Kosovë dhe Metohi, Petar Petkoviq, ka takuar sot shefin e Departamentit për Ballkanin Perëndimor në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Republikës Federale të Gjermanisë, Nils Peter fon Redeker, të cilin e ka njohur me pozitën e vështirë të serbët në Kosovë.

 Siç thuhet në njoftim, Petkoviq të ftuarin e ka njoftuar për situatën politike në Kosovë dhe problemet e serbëve për shkak të paligjshmërisë politike dhe të çdo lloj paligjshmërie tjetër, dhe përpjekjeve të vazhdueshme për t'iu nënshtruar vullnetit të Prishtinës me mjete të dhunshme dhe jodemokratike, duke theksuar se "për shkak të terrorit të Albin Kurtit, mbijetesa e popullit serb, veçanërisht në veri të Kosovës, po vihet në pikëpyetje".

“Këtë e tregojnë edhe ngjarjet e fundit, kur përfaqësuesit shqiptarë në komunat e Mitrovicës së Kosovës, Leposaviqit, Zubin Potokut dhe Zveçanit refuzuan të pranojnë iniciativën qytetare për largimin e kryekomunarëve të rrejshëm dhe të paligjshëm në veri të Republikës së Kosovës, për të cilën insiston edhe BE”, theksoi Petkoviq.

Legjitimimi i qytetarëve nga policia në atë moment kishte për qëllim frikësimin, gjë që, sipas Petkoviqit, tregon qartë se regjimi i Kurtit nuk ka ndërmend të deeskalojë situatën në katër komunat në veri të Kosovës.

“Këto dhe lëvizje të tjera të shpeshta të njëanshme të Prishtinës, siç janë arrestimet e pabaza dhe të paligjshme dhe dhuna e përditshme e ushtruar nga regjimi i Prishtinës kundër serbëve, krijojnë tensione të reja në krahinë, të cilat Beogradi nuk i dëshiron fare”, tha Petkoviq.

Në vazhdim të takimit, Petkoviq theksoi se është e nevojshme që situata në terren të deskalohet sa më parë, si dhe të formohet urgjentisht Bashkësia e Komunave Serbe në bazë të marrëveshjeve të vitit 2013 dhe 2015, përmes të cilave kolektive dhe të drejtat individuale do t'i garantoheshin popullit serb, dhe e cila është më shumë se dhjetë vjet me vonesë.

Në fund të bisedës, Petkoviq theksoi se përkundër krizave, të cilat shtohen çdo ditë në Kosovë, Beogradi mbetet i përkushtuar për dialogun me Prishtinën, duke besuar se kjo është mënyra e vetme për të parandaluar eskalimin e tensioneve ndëretnike dhe për të ruajtur paqen.

Në takim ka marrë pjesë edhe ambasadorja e Republikës Federale të Gjermanisë në Serbi, Anke Konrad.