Serbët nga veriu: Nuk ka as “d” nga demokracia e Kurtit, Perëndimi nuk e sheh se do që ne të ikim

Protest u Leposaviću
Burim: Kosovo online

Serbët nga veriu i Kosovës e shohin si paradoks të pastër që Albin Kurti vazhdimisht mburret me demokracinë, sundimin e ligjit dhe mbrojtjen e pakicave dhe thonë se situata në terren thotë të kundërtën e asaj që pretendon kryeministri i Kosovës.

Banorët e Leposaviqit, Mitrovicës dhe Zveçanit, me të cilët kanë biseduar gazetarët e Kosovo online, thonë se gjendja është përkeqësuar pas ardhjes së Kurtit në pushtet dhe theksojnë se serbët përballen çdo ditë me presione, arrestime të pabaza, kërcënime, sulme ndaj pronës.

Për Ratomir Vukashinoviqin nga Leposaviqi nuk ka dilemë - nën Kurtin nuk ka demokraci në Kosovë.

"Nuk ka 'd' nga demokracia." Çfarë demokracie është kur ai nuk lejon asgjë që u nevojitet serbëve? Sa për ata nga perëndimi, nuk kanë sy fare, nuk e shohin, Kurti bën çfarë të dojë, të shurdhur janë për çdo gjë që bën, nuk pranojnë asgjë që thonë serbët. E kemi shikuar komunën e Leposaviqit, nuk mund të merret asnjë dokument sepse qeveria është nën administrimin e Kurtit. Për tre muaj punëtorët komunalë nuk mund të vijnë në vendet e tyre të punës e aq më pak të kryejnë punën e tyre. Është tmerr kur bëhet fjalë për demokracinë. E tmerrshme, vërtet”, thotë Vukashinoviq.

Mendim të ngjashëm ndajnë edhe qytetarët e Zveçanit dhe Mitrovicës së Veriut, të cilët thonë se mesazhet e kryeministrit të Kosovës nuk janë të bazuara në realitet.

Kështu mendon, një pensionist nga Zveçani thotë se serbët për shembull nuk guxojnë të lëvizin vetëm natën dhe pyet se çfarë demokracie është.

"Demokracia është që unë mund të fle në anë të rrugës natën dhe askush nuk më prek. Dhe çfarë demokracie është kur më duhet të fshihem nga policia, kur kalojnë makinat, çfarë bëjnë këtu në veri. Dikur ishim në lokale bashkë, pinim, hanim, rrinim dhe tani nuk shikojmë dot njëri-tjetrin, çfarë demokracie është ajo, nuk ka demokraci as te ne e as te ata. Unë them se çfarë unë mendoj se mund të më futni në burg nëse duhet, presim të shohim se çfarë do të thonë deri në fund të muajit, çfarë do të ndodhë, nëse asgjë tjetër të ikim ose të gjuajmë”, thotë ky qytetar nga Zveçani.

Një banor i Mitrovicës së Veriut thotë i indinjuar se serbët në Kosovë jetojnë në geto.

“Nuk do të doja të thoja se çfarë mendoj për Kurtin, sepse nuk do të ishte e sjellshme të shprehesha në këtë mënyrë”.

Çfarë mund të mendoj për situatën? Ne jetojmë në një geto”, thotë ajo.E një banor pensionist i Zveçanit thotë se “demokracia” e Kurtit është e tillë që nuk mund të bëhet më keq.

“Ai po bën gjithçka vetëm për ta shkatërruar këtë popull serb. Së bashku me njësitë speciale po punojnë që të na largojnë dhe të na shkatërrojnë”, thotë bashkëbiseduesi ynë.