Tetë Marsi në Graçanicë dhe Mitrovicën e Veriut: Sot, çdo grua duhet të jetë e dashur

Dan žena u Gračanici
Burim: Kosovo Online

Gratë në komunitetet serbe në Kosovë thonë për Kosovo online se kjo është një ditë e madhe për to dhe thonë se sot çdo grua duhet të dashurohet dhe të ketë një shenjë vëmendjeje, ndërsa bashkëqytetarët e tyre shpresojnë se lulet do t'i bëjnë nënat, bashkëshortet dhe motrat të buzëqeshin dhe t'i gëzojnë.

Bosilka Dançetoviq nga Graçanica ka pranuar se i pëlqen vëmendja që merr nga të dashurit e saj më 8 mars.

"Kjo është një ditë që të gjithë e duam, na pëlqen të marrim vëmendje nga fëmijët, bashkëshortët, si dhe nga kolegët. Kam marrë dhurata të bukura në punë, jam i kënaqur. Unë qëndroj për barazi, dhe ne punojmë, po aq sa burrat. I uroj të gjitha grave 8 Marsin”, ka thënë Dançetoviq.

Millica Qurçiq thekson se gratë tani janë në një pozitë shumë më të mirë në shoqëri dhe se 8 Marsi është një ditë e madhe për të gjitha gratë.

“Mendoj se çdo grua duhet të ndihet e bukur në këtë ditë. Para së gjithash, për t'u dashuruar dhe për të marrë një shenjë të vogël vëmendjeje. Sigurisht, tani edhe ne femrat jemi në disa pozita drejtuese, jemi të rëndësishme në botë, krahasuar me një periudhë të kaluar. Ne kemi një pozitë më të mirë në shoqëri, kështu që kjo është një ditë e madhe për ne”, tha Qurçiq.


Ekipi i Kosovo online ka gjetur gra nga Shkupi para manastirit të Graçanicës, kompania e të cilave kishte organizuar një udhëtim si dhuratë për tetë marsin.

"Kjo është një festë e bukur, le të pushojmë, të bëjmë një shëtitje, të largohemi nga përgjegjësitë tona të përditshme. Unë mendoj se kemi një kohë të gjatë që kemi barazi, kur mund të ecim vetëm, të punojmë, të jetojmë lirshëm", tha Aleksandra Oparova nga Shkupi.

Në dyqanet e luleve në Graçanicë, sot ka një kërkesë të madhe për lule, kryesisht trëndafila, të cilat tradicionalisht burrat ua dhurojnë grave. Por, mes klientëve sot ka edhe nxënëse që do të falënderojnë mësueset e tyre për përpjekjen dhe vëmendjen me lule si dhuratë për festën e gruas.


Qendra e Mitrovicës së Veriut sot është mbushur me lule shumëngjyrëshe, të cilat qytetarët mund t'i blejnë për seksin më të butë si një shenjë e vogël vëmendjeje.

Jo shumë larg monumentit të Princit Llazar, tregtarët ngritën tezgat e tyre mëngjesin e sotëm herët dhe mbi to kishte tradicionalisht trëndafila, karafila, orkide, lule në vazo, dekupazhe të ndryshme dhe lule të mbuluara me çokollatë. Çmimet ndryshojnë, por ishte e nevojshme të ndaheshin 400 dinarë për një trëndafil, 200 dinarë për karafilat dhe rreth 2000 dinarë për orkide.

Një ditë me diell në Mitrovicën e Veriut tërhoqi shumë bashkëqytetarë që të dalin dhe të shëtisin nëpër qendër të qytetit, por edhe të blejnë dhurata për gratë e dashura - nëna, bashkëshorte, motra, shoqe, kolege.

Shitësi Zvezdan Pavlliqeviq shfrytëzoi rastin për t'i uruar të gjitha zonjat e botës gëzuar festën.

“Kryesisht të gjitha mallrat shiten. Ka njerëz që kanë pak më shumë para dhe ka edhe të rinj që blejnë mallra pak më të shtrenjta për shkak të vajzave. Ka edhe fëmijë të vegjël që sjellin te mësuesit e tyre, ata përgjithësisht zgjedhin mallra pak më të lira. Shumica e të gjithëve e festojnë këtë festë, megjithëse mund të mos jetë e jona. Gjithashtu dua të shfrytëzoj rastin për t'i uruar të gjitha grave të botës 8 Marsin”, tha Pavlliqeviq.

Milloje Virijeviq beson se Mitrovica e Veriut është më së miri e furnizuar me lule këtë vit.

“Unë jam adhuruese e atyre luleve dhe shoh që ka një turmë të madhe, që po nderohen zonjat – nënat dhe motrat. Moti është i mirë, njerëzit janë në humor të mirë por edhe pak jo të mirë, siç e dini situatën në pjesën veriore të Mitrovicës. Këto lule do të na gëzojnë pak, do të na japin buzëqeshje dhe ato nëna, bashkëshorte dhe motra të cilave u dhurojmë lule, të gëzojnë pak”, thotë Virijeviq.