FELTON Henri Kisinxher, Amerika dhe Kosova (5): Serbia ishte në anën e Amerikës në dy luftërat botërore

Bela kuća
Burim: Twitter

Shkruan për Kosovo online: Dragan Biseniq

Lufta në Kosovë është produkt i një konflikti që shtrihet në shekuj, ka thënë Henri Kisinxher në artikullin “Fyerje ndaj historisë” të botuar më 5 prill 1999 në të përjavshmen “Newsweek”.

Në këtë analizë, Kisinxher dha një këndvështrim dhe analizë historike të konfliktit në Ballkan.

Bashkëpunëtor shumëvjeçar i Kisinxherit, më vonë ortak në një firmë konsulence, dhe më parë fillimisht diplomat, pastaj ambasador në Beograd, Llorens Iglberger, kur u bë sekretar i shtetit në administratën e Xhorxh H.Bush, tha për Kisinxher:  "Henri mendon në kategoritë e ekuilibrit të fuqisë. Ai beson fuqishëm në parimin e stabilitetit. Qëllimet e vendosura në këtë mënyrë janë mjaft në kundërshtim me përvojën amerikane. Amerikanët priren të ndjekin një grup parimesh morale. Henry, megjithatë, nuk ka një kuptim të lindur të sistemit politik të Amerikës dhe ai nuk ndjek të njëjtat vlera themelore dhe parakushte."

Historia duhet studiuar

Ai agjent korrigjues i politikës amerikane, për Kisinxherin, ishte historia, pothuajse siç përkufizohet nga Vinston Çerçill: "Sa më gjatë të shikosh prapa, aq më tej shikon përpara".

Si historian i stërvitur, ai e shikonte botën në terma të analogjive me situatat historike që studionte dhe mësimet që nxirrte prej tyre.

“Kur hyra në zyrë, solla me vete një filozofi që u formua duke studiuar historinë për dy dekada”, tha Kisinexher.

Kisinxher citoi pretendimin e historianit të lashtë grek Tukididit se "e tashmja, ndonëse nuk e përsërit kurrë saktësisht të shkuarën, në mënyrë të pashmangshme duhet t'i ngjajë asaj. Prandaj e ardhmja".

"Më shumë se kurrë," kërkoi Kisinxher, "historia duhet studiuar për të parë pse kombet dhe njerëzit kanë pasur sukses dhe pse jo." Megjithatë, ai paralajmëroi se "historia nuk është një libër gatimi që ofron receta të provuara. Ajo na mëson analogji, jo maksima. Historia mund të ndriçojë pasojat e veprimeve në situata të krahasueshme." Por këtu është çelësi - për ta bërë këtë, "çdo brez duhet të gjejë vetë se cilat situata janë në të vërtetë të krahasueshme," shpjegoi Kisinxher.

Ballkani ka qenë një zonë me interes për Kisinxher që kur ai filloi të studionte historinë diplomatike.

Konflikti zhvillohet në vijën ndarëse midis Perandorisë Osmane dhe Austrisë, midis Islamit dhe Krishterimit dhe midis nacionalizmit serb dhe shqiptar. Grupet etnike jetonin së bashku në paqe vetëm kur kjo bashkëjetesë u imponua, si për shembull në perandoritë e huaja ose në diktaturën e Titos.

Duke iu referuar deklaratës së Presidentit Klinton se, "pas një periudhe të shkurtër të okupimit të NATO-s, grupet etnike do të pajtohen", Kisinxher pohoi se "nuk ka asnjë bazë reale për këtë supozim".

Grupet etnike në Bosnje nuk janë pajtuar pas tre viteve të operacioneve paqeruajtëse të NATO-s.

 

Kur forcat amerikane përfshihen në luftime, fitorja është e vetmja strategji e daljes, argumentoi Kisinxher.

“Administrata në kërkim të simboleve që bëjnë jehonë në publik, paraqiti tre kategori argumentesh. Më bindshëm, vuajtjet në Kosovë janë aq ofenduese ndaj ndjeshmërisë sonë morale, saqë do të përdorim forcën për t'i dhënë fund edhe pa konsiderata tradicionale të interesit kombëtar. Por duke qenë se kjo lë të hapur pyetjen pse nuk ndërhyjmë në Afrikën Lindore, Sri Lanka, Kurdistan, Kashmir dhe Afganistan, për të përmendur vetëm disa vende ku janë shkaktuar pafundësisht më shumë viktima sesa në Kosovë?

Presidenti iu referua analogjive historike apo kërcënimeve aktuale që janë jashtëzakonisht të dyshimta.

Ku e ofendon historine?

Millosheviqi nuk është Hitleri

Sllobodan Millosheviqi nuk është Hitleri por një ngacmues ballkanik dhe kriza në Kosovë nuk ka analogji me ngjarjet që i paraprinë Luftës së Parë Botërore. As Millosheviqi dhe asnjë lider tjetër ballkanik nuk është në gjendje të kërcënojë ekuilibrin global, siç pretendon vazhdimisht presidenti. Millosheviqi mban një përgjegjësi të madhe për brutalitetet në Bosnje dhe unë e mbështeta fuqimisht përfshirjen amerikane atje. Por ndryshe nga Bosnja, Kosova është një luftë për territor që serbët e konsiderojnë të shenjtë. Kjo është arsyeja pse kishte pak, për të mos thënë aspak, shenja të kundërshtimit në Beograd ndaj politikës së Millosheviqit për Kosovën”, shpjegoi Kisinxher.

Ai kundërshtoi se Lufta e Parë Botërore filloi në Ballkan si pasojë e konflikteve etnike, por pikërisht për arsyen e kundërt, sepse fuqitë e jashtme ndërhynë në konfliktin lokal. Vrasja e trashëgimtarit të fronit të fuqisë perandorake austriake nga një nacionalist serb çoi në një luftë botërore, sepse Rusia mbështeti Serbinë dhe Franca mbështeti Rusinë, ndërsa Gjermania mbështeste Austrinë.

“Lufta e Dytë Botërore nuk filloi në Ballkan, aq më pak si pasojë e konflikteve të saj etnike. Është absurde të pretendohet se mirëqenia ekonomike e Bashkimit Evropian, me GDP më të lartë se ajo e SHBA-së, varet nga rezultati i Kosovës së varfër. Kohezioni i NATO-s kërcënohet kryesisht sepse është investuar në marrëveshjen e paqëndrueshme të Rambujesë. Mbetet për t'u parë se sa kohë mund të mbahet pasi të ketë një reagim publik ndaj shkallës dhe kohëzgjatjes së bombardimeve dhe të bëhet e qartë se pasojat afatgjata të fushatës aktuale duhet të kontrollohen nga forcat tokësore të NATO-s", tregon Kisinxher për publikun amerikan.

Ai theksoi se "respekton motivin humanitar për ndërhyrjen, por kjo nuk e çliron demokracinë nga nevoja për të gjetur një zgjidhje të qëndrueshme". Marrëveshja e Rambujesë nuk e plotëson këtë test. Kryerja e negociatave bazuar në një marrëveshje të hartuar tërësisht në zyrat e huaja dhe përpjekja për ta imponuar atë përmes kërcënimit të bombardimeve ajrore vetëm sa e ka përkeqësuar krizën në Kosovë.

Teksti nga Rambujeja iu dorëzua Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, e cila fillimisht e refuzoi atë si një mjet për të përqendruar forcën e plotë të NATO-s në Serbi dhe mund ta ketë tunduar Millosheviqin që të përshpejtojë shtypjen e UÇK-së para se të binin bombat. Tani rrezikon të përfshijë NATO-n dhe forcat tokësore të SHBA-së në zbatimin e një marrëveshjeje që asnjëra palë nuk e dëshiron vërtet. “Ishte një gabim serioz të heqësh dorë nga çdo përpjekje për të forcuar vëzhguesit tashmë në Kosovë në favor të forcave paqeruajtëse të NATO-s që nuk do të sjellin paqe”, paralajmëroi Kisinxher.

Serbia në anën tonë

Më pas ai komentoi fjalimin e Presidentit Klinton i drejtuar popullit serb, ku tha: “Aleatët në NATO mbështesin popullin serb për ta mbajtur Kosovën si pjesë të vendit tuaj”. Ai shtoi se marrëveshja "do të garantojë të drejtat e të gjithë popullit të serbëve të Kosovës dhe shqiptarëve në Serbi". Kjo është arsyeja pse marrëveshja e Rambujesë përcakton që UÇK-ja t'i dorëzojë armët e saj forcave të NATO-s dhe se rreth 10,000 policë serbë duhet të ruajnë sigurinë; rreth 1500 ushtarë serbë duhet të ruajnë kufijtë

“Asnjë nga këto nuk mund të arrihet me marrëveshje, por vetëm me imponim. Serbët e refuzuan marrëveshjen e Rambujesë sepse e shohin atë si hyrje në pavarësinë e Kosovës. Ata gjithashtu e shohin praninë e trupave të NATO-s si një lloj pushtimi të huaj që Serbia i ka rezistuar historikisht kundër perandorive osmane dhe austriake, Hitlerit dhe Stalinit. Edhe nëse bombardohen deri në kapitullim, Serbët vështirë se mund të pritet të jenë përkrahës të gatshëm të një rezultati të tillë”, paralajmëroi Henri Kisinxher.

Duke vënë në dukje se për të, si "dikush që mbështeti çdo veprim ushtarak të administratës së Klintonit ose që e kritikoi atë si shumë jo bindës, siç ishte rasti në Irak", Kisinxher zbuloi se lufta kundër Jugosllavisë krijoi një "ambivalencë të thellë" tek ai.

Arsyet për këtë janë të natyrës historike. Mund të thuhet se Kisinxher ishte ndër të paktët që në vitet e 90-ta i kushtoi vëmendje ngjarjeve historike dhe kështu rehabilitoi rolin e Serbisë në marrëdhëniet historike me SHBA-në.

“Serbia ka luftuar në anën tonë në dy luftëra botërore dhe iu kundërvu Stalinit në kulmin e fuqisë së saj. Ne nuk mund ta injorojmë brutalitetin e Millosheviqit, por zhdukja e Serbisë nga ekuilibri ballkanik mund të shkaktojë shpërthime në vendet e tjera fqinje që përmbajnë pakica etnike. Më e rëndësishmja, problemi i integritetit të Maqedonisë do të jetë mbi ne, duke kërcënuar një luftë më të gjerë ballkanike. Le të shpresojmë se do të trajtohet me më shumë largpamësi sesa preludi i krizës aktuale”, shkroi Kisinxher.

Vazhdon nesër: Paqëndrueshmëria e Bosnjës dhe Marrëveshja e Dejtonit