Kokanoviq: Serbët nga Kosova janë nën presion të jashtëzakonshëm, është e rëndësishme të tregohet unitet për këtë çështje

Vladimir Kokanović
Burim: Kosovo Online

Kryetari i Asociacionit të Serbëve në Slloveni, Vladimir Kokanoviq, thotë për Kosovo online se së fundmi komunikimi me lidershipin shtetëror në atë vend ka qenë shumë më i mirë dhe se narrativa është “më e butë dhe më ndryshe” dhe shton se përmes aktiviteteve që ata kryejnë ata po përpiqen të tërheqin vëmendjen për pozicionin e serbëve në Kosovë, i cili, siç thekson ai, është "i padenjë për jetën njerëzore në shekullin 21".

Serbët janë grupi etnik më i rëndësishëm në Slloveni pas vetë sllovenëve, dhe aktivitetet e shumta të Shoqatës së Serbëve në Slloveni kanë për qëllim ruajtjen e traditës, kulturës serbe dhe ruajtjen e saj, thotë Kokanoviq.

“Sigurisht që ne jemi kujdesur për pothuajse të gjitha interesat e rëndësishme kombëtare dhe çështjet më të rëndësishme politike që kanë të bëjnë me mbijetesën e Serbisë dhe mbijetesën e popullit serb dhe kemi qenë dëshmitarë se presionet jo vetëm ndaj Serbisë si shtet por edhe ndaj popullit serbë janë më të mëdhenj se sa kanë qenë ndonjëherë”, shton bashkëbiseduesi ynë.

Sa i përket çështjes së Kosovës, Sllovenia bëhet edhe më interesante për shkak të informacioneve të fundit për kandidaturën e mundshme të Borut Pahor për postin e të dërguarit të posaçëm të BE-së për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, duke kujtuar dhe theksuar se në periudhën e kaluar, veçanërisht në dy vitet e fundit janë aktive në këtë fushë.

“Tashmë kemi filluar të krijojmë komunikim shtesë me një pjesë të caktuar të strukturës qeverisëse për të parë se cili është qëndrimi i Sllovenisë për këtë çështje”, thotë Kokanoviq dhe shton se me angazhimin e presidentit të Serbisë, narrativa është “disi më e butë dhe ndryshe”, edhe pse Sllovenia e ka njohur pavarësinë e Kosovës.

CIj, siç thekson ai, është të dëgjohet e vërteta.

“Parimi ynë kryesor udhërrëfyes ishte t'u tregojmë bashkëqytetarëve tanë dhe sllovenëve të vërtetën për ngjarjet në Kosovë dhe Metohi. Ne vumë re se kishte shumë dezinformata në përgjithësi dhe se sllovenët, do të habiten, politikanët kryesorë sllovenë në përgjithësi ishin injorantë për këtë proces. Shumë pak prej tyre kanë dëgjuar për Përndijekjen e 17 marsit”, thotë Kokanoviq.

Tashmë ka komunikim më të mirë me kryesinë shtetërore të Sllovenisë dhe një pjesë të koalicionit qeverisës, me të cilët, siç thekson ai, shpesh bisedojnë për Kosovën, duke shpresuar se do të japin një “kontribut modest”.

Sa i përket raportit të vendit amë me diasporën, ai thotë se udhëheqja shtetërore e Serbisë kujdeset realisht për serbët nga Sllovenia më shumë se kurrë.

Ai thekson se Tanja Fajon nuk është më në krye të Partisë Socialdemokrate, e cila, siç thotë, është shumë e rëndësishme, “pasi ajo ishte një nga propozuesit kryesorë të vendimeve politike që nuk favorizonin Beogradin zyrtar”.

“Në periudhën e kaluar pozitat e nënkryetarëve i kanë zënë edhe përfaqësues të pakicës shqiptare nga Kosova dhe Metohia, të cilët në mënyrë aktive kanë lobuar brenda Sllovenisë për të marrë një qëndrim për këtë çështje jo të favorshme për palën serbe. Në vitet e kaluara kemi filluar të merremi më aktivisht me këtë çështje, tani do të mundohemi ta bëjmë edhe më aktivisht, të krijojmë presion mbi Slloveninë dhe udhëheqjen shtetërore, që në fund të dëgjohet e vërteta mbi të gjitha e vërteta në këtë moment është realisht në anën e serbëve të Kosovës e Metohisë dhe të shtetit serb”, thotë Kokanoviq.

Shqiptarët nga Kosova janë më pak në Slloveni se sa serbët, por në disa segmente ishin, siç thekson ai, shumë më të zhurmshëm. Sipas tij, ata kanë lobuar në mënyrë aktive dhe vazhdojnë ta bëjnë këtë.

Ai shton se serbët nga Sllovenia, në marrëveshje me serbët nga Italia, kanë qëndruar në Kosovë vitet e kaluara dhe kanë organizuar një sërë aksionesh humanitare.

“Ne gjithashtu kemi dashur të tërheqim vëmendjen e publikut më të gjerë rajonal, evropian dhe sigurisht edhe publikut tonë serb për faktin se ne duam të ndihmojmë serbët tanë nga KdheM”, thotë Kokanoviq.

Ai shtoi se, së bashku me serbët nga Italia dhe rajoni, nënshkruan një memorandum mbështetjeje për serbët nga Kosova, sepse ata janë nën “presion të padëgjuar dhe në një situatë të padenjë për një qenie njerëzore në shekullin 21”, për të treguar unitetin e serbëve për këtë çështje.