Serbët në Austri, të lidhur me amzën e tyre, ndihmojnë popullin serb në Kosovë

Aleksandar Matić
Burim: Kosovo Online

Serbët në Austri janë të lidhur ngushtë me vendlindjen e tyre dhe i përcjellin në detaje ngjarjet, veçanërisht gjithçka që ka të bëjë me popullin serb në Kosovë, për të cilën shpesh mbledhin ndihma humanitare, thotë Ilija Tufegxhiq, nënkryetar i Shoqatës së Serbëve në Austri.

Ai tha për Kosovo online se në Austri jetojnë rreth 310 mijë qytetarë me origjinë serbe, të cilët janë të organizuar mirë në klube, shoqata, si dhe në komunitete në nivel krahinore dhe përmes organizatës ombrellë të Aleancës së Serbëve.

“Ata janë shumë të informuar për ngjarjet në vendlindjen e tyre, por edhe për atë se kush çfarë deklaron kundër popullit serb në Austri dhe në botë, ata janë shumë të interesuar për ngjarjet në Serbi, sepse shumë prej tyre kohët e fundit kanë vendosur të kthehen. Ata gjithashtu monitorojnë rregullisht situatën në të cilën janë serbët në Kosovë”, tha Tufegxhiq.


Ai tregon se lidhjet e serbëve në Austri me shtetin e tyre amë janë shumë të ngushta, sepse janë të afërt me Serbinë, andaj e vizitojnë shpesh.

Ai po ashtu tha se një numër i madh i serbëve mbledhin ndihma humanitare përmes klubeve dhe shoqatave, në radhë të parë për serbët në Kosovë.

Ai shton gjithashtu se në partitë austriake ka anëtarë me origjinë serbe, të cilët në qarqet e tyre politike përpiqen të lobojnë për përmirësimin e imazhit të Serbisë dhe popullit serb.

“Në Austri ka shumë serbë me të drejtë vote. Deri para pak kohësh ata nuk donin të aktivizoheshin politikisht, por tani janë gjithnjë e më shumë që aktivizohen në parti. Anëtarët e partive me origjinë serbe komunikojnë me njëri-tjetrin dhe përpiqen për të mbrojtur interesat e komunitetit serb”, shpjegon Tufegxhiq.


Ai gjithashtu thekson se komuniteti serb e di shumë mirë se cilët janë lobistët austriakë kundër serbëve dhe Serbisë, si Andreas Schider dhe Lukas Mandl.

"Ne e dimë shumë mirë se çfarë po bëjnë dhe cili është qëllimi i tyre. Qëllimi ynë është të mbështesim kandidatët tanë që janë lart në listat e partive të tyre dhe të mbledhim sa më shumë vota preferencash për t'u treguar partive politike se serbët nuk janë më ata që nuk dalin të votojnë në Austri, kjo do t'i inkurajonte partitë që t'u mundësonin një numri më të madh serbësh të marrin ulëse nga të cilat mund të zgjidhen në institucione”, thotë Tufegxhiq.


Anëtari i Qendrës Serbe, Aleksandar Matiq, thekson se situata në të cilën jetojnë serbët në Kosovë, Serbi dhe Republika Srpska është shumë e rëndësishme për serbët në Austri.

"Ata janë të lidhur me atdheun dhe familjet që jetojnë atje. Nganjëherë duket se janë shumë të lidhur dhe duhet të përfshihen më shumë në ngjarjet ku jetojnë, në Vjenë", mendon Matiq.


Ai thekson se Qendra Serbe është e angazhuar në mënyrë aktive në punë humanitare që nga viti 2018 dhe se rreth 90 për qind e ngjarjeve humanitare në Austri janë mbajtur për të mbledhur ndihma për serbët në Kosovë, në radhë të parë për fëmijët që jetojnë atje.

"Pjesa më e madhe e mjeteve të grumbulluara në ngjarjet humanitare mblidhen për njerëzit tanë në Kosovë dhe Metohi. Por nuk është e rëndësishme vetëm mbledhja e ndihmave, por edhe shkuarja në Kosovë dhe Metohi. Është inkurajuese që një numër i madh i serbëve nga Austria kanë vizituar Kosova dhe Metohia në vend u njoh me situatën”, ka theksuar Matiq.


Ai fton klubet dhe shoqatat e komunitetit serb që të bashkohen më shumë rreth projekteve humanitare, si dhe vizitës në Kosovë.

Ai mbështet organizimin e Kuvendit Gjithëserb dhe rithekson se është e rëndësishme të bashkohen serbët edhe në Austri.

"Serbët në Austri duhet të dëgjojnë njëri-tjetrin, të organizohen, të mblidhen dhe të punojnë në projekte të përbashkëta. Jo për të përçarë, sepse nuk është koha për ndarje, por për bashkim dhe ndihmë për popullin tonë kudo që jeton. Ne duhet të tregojmë unitet më të madh se si zërin ynë të dëgjohet më fuqishëm edhe në Austri”, tha Matiq.