Misçeviq: Nëse Marrëveshja e Ohrit filloi të zbatohej, çfarë ndodhet me BKS?

Tanja Miščević
Burim: Kosovo Online

Ministrja për Integrime Evropiane, Tanja Mishçeviq, tha sot në Forumin e Biznesit në Kopaonik, se në diskutimin mbi temën e rezultateve të Serbisë në integrimet evropiane, duhet të flasim hapur për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës dhe pse Bashkësia e Komunave Serbe ende nuk është themeluar, edhe pse ishte paraparë shumë vite më parë, raporton RTV.

"Le të flasim për dialogun me Prishtinën. Jo me Kosovën, por me Prishtinën. Ky është emri zyrtar i dialogut", tha ajo në panelin “Zgjerimi i BE-së dhe Ballkani Perëndimor: A mund ta arrijë Serbia qëllimin deri në vitin 2030?”, ku morën pjesë edhe shefi i delegacionit të BE-së Emanuel Zhiofre dhe ambasadori amerikan Kristofer Hill.

Duke folur për zbatimin e Marrëveshjes së Ohrit, ajo pyeti se çfarë ndodhi me marrëveshjet për targa dhe vula doganore.


“A nuk janë ato pjesë të Marrëveshjes së Ohrit, nëse nuk gabohem? Pra, a janë zbatuar ato? Do të thotë se Marrëveshja e Ohrit ka filluar të zbatohet. Por, nga ana tjetër, e keni Bashkësinë e Komunave Serbe, e cila ka sa vite ende nuk është zbatuar? Duke folur për pyetje. Nuk më intereson kritika, sepse kritika është baza e punës sonë. Por kur kritikoni, jini të hapur dhe të sinqertë për ato çështje”, tha Mishçeviq.

Ai thotë se mekanizmi i sundimit të ligjit për BE-në nuk është futur sepse kanë pasur problem me mbrojtjen e sundimit të ligjit dhe pyeti se çfarë do të thotë sundimi i ligjit duke shtuar pavarësinë e gjyqësorit.