Pantiq-Pilja për debatin në APKE: Bakojani nuk do të japë opinion pozitiv për Kosovën nëse nuk plotësohen tre kushtet

Beograd_231109_Biljana Pantić Pilja 02
Burim: Kosovo Online

Kryetarja e delegacionit të përhershëm të Kuvendit të Serbisë në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës (APKE), Biljana Pantiq-Pilja, thotë për Kosovo online se në mbledhjen e sotme të Komisionit Politik, në rend dite ishte edhe shënimi informativ i raportuesës Dora Bakojani lidhur me Mendimin Statutar për kërkesën e Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës dhe se Bakojani përsëriti kërkesat në lidhje me tri pika kyçe: vendimin e Gjykatës Kushtetuese në rastin e Manastirit të Deçanit, themelimin e Asociacionit të Komunave Serbe dhe shpronësimi i tokës në komunat me shumicë serbe.

"Ajo solli edhe një 'kujtesë për Manastirin e Deçanit' të përgatitur nga Iniciativa për Stabilitet Evropian (ESI), e cila përfshin një intervistë me At Savo Janjiq dhe ua shpërndau anëtarëve të Komisionit Politik. Në një diskutim të nxehtë që zgjati për më shumë se një orë, përfaqësuesit e shteteve njohëse të pavarësisë së të ashtuquajturit shtet i Kosovës, shprehën pakënaqësi të madhe me qëndrimin e saj të prerë se derisa të plotësohen tri kërkesat, ajo nuk do të japë një opinion pozitiv në raport, i cili është bazë për pranimin e Kosovës në Këshillin e Evropës”, ​​thotë Pantiq-Pilja.

Shefi i delegacionit të përhershëm të Kuvendit të Serbisë në APKE shton se ajo, si dhe Dunja Simonoviq Bratiq, anëtare e komisionit politik nga Serbia, përsëritën qëndrimet e tyre se kundërshtojnë fuqishëm pranimin e "të ashtuquajturit shtetin e Kosovës në Këshillin e Evropës”.

“Ne gjithashtu theksuam se është iluzore të pritet që autoritetet e Prishtinës të bëjnë diçka në lidhje me përmirësimin e statusit të komunitetit serb në Kosovë dhe Metohi, duke pasur parasysh zgjedhjet e ardhshme në Kosovë dhe Metohi dhe politikën destruktive të Albin Kurtit bazuar në spastrimin etnik të popullatës serbe”, thotë Pantiq-Pilja.