Staroviq: Publiku ndërkombëtar dhe vendor gjithnjë e më shumë po flasin për Reçakun si një mashtrim të madh

Nemanja Starović
Burim: Kosovo Online

Sekretari shtetëror i Ministrisë së Mbrojtjes së Serbisë, Nemanja Staroviq, tha se pas kaq vitesh që nga “rasti Reçak” ka mjaft prova, për të cilat publiku vendas dhe ndërkombëtar po e flasin gjithnjë e më shumë për të si “mashtrim i madh”, dhe jo si për të ashtuquajturën masakër.

“Kaq vite më vonë, sot kemi mjaft prova, prandaj pjesa e informuar, jo vetëm e opinionit vendor, por edhe e opinionit ndërkombëtar, po flet gjithnjë e më shumë për mashtrimin e Reçakut sesa për të ashtuquajturin masakër. Nga ana tjetër, ajo që paraqet një fenomen që e hasim shpesh është se aktorët e menjëhershëm të atyre ngjarjeve, si hetuesja Helena Rante, si dhe të tjerë, shumë shpesh bëhen gati të tregojnë të vërtetën për ngjarjet vetëm vite pasi ato kanë ndodhur, kur nuk janë më në pozicionet apo vendet ku kanë qenë. Gjithashtu, ajo me të cilën po përballemi është se aktorët e interesuar vendas, mbi të gjitha Institucionet e Përkohshme të Vetëqeverisjes në Prishtinë, diku janë të vetëdijshëm se sa e paqëndrueshme është narrativa për masakrën e supozuar në Reçak, si është në këmbët e xhamit dhe pikërisht për këtë po mundohen ta forcojnë atë narrativë me masa të represionit gjyqësor dhe juridik-policor duke dënuar këdo që guxon të thotë në territorin e Kosovës dhe Metohisë atë që përfaqëson të vërtetën e pamohueshme se është një gënjeshtër, se është një operacion antiterrorist i ekzekutuar në mënyrë perfekte”, tha Staroviq për Kosovo online.

Siç tha ai, ai rast “shërbeu përmes krijimit të një narrative për masakrën e supozuar, për bombardimin, përkatësisht agresionin kundër Republikës Federale të Jugosllavisë”.


Ai ka kujtuar të vërtetën për “rastin Reçak”.

“Në këtë ditë të vitit 1999, njësitet speciale të policisë kanë kryer një aksion antiterrorist në zonën e fshatit Reçak dhe me atë rast është eliminuar shtabi i të ashtuquajturës brigada 161 e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës terroriste, janë eliminuar 45 pjesëtarë të atij formacioni terrorist. Aksioni u krye në mënyrë shumë profesionale, për të cilin verifikuesit e OEBS-it u njoftuan paraprakisht dhe në realizimin e atij operacioni morën pjesë rreth tre ekipe verifikuesish. Fatkeqësisht, kjo nuk e pengoi kreun e ekipit të verifikimit të OEBS-it,William Walker, të krijonte një rrëfim për të ashtuquajturën masakër në Reçak në ditët në vijim, ndonëse gjetjet paraprake të grupeve hetimore, qoftë për hetuesit tanë apo për ekipin ndërkombëtar të patologëve nga Finlanda, thanë qartë dhe në mënyrë të pakundërshtueshme se nuk ka pasur ekzekutime, se të gjithë ata që kanë vdekur sipas llojit të plagëve të armatosura kanë vdekur në luftime”, thekson Staroviq.

​Ai shton se gjetjet e të ashtuquajturave doreza parafine treguan në mënyrë të pakundërshtueshme se ata kanë përdorur armë zjarri.

“Ai narrativë që u krijua në fakt shërbeu për të nisur një fushatë masive mediatike që përfundimisht rezultoi në krimin e agresionit të NATO-s kundër Republikës Federale të Jugosllavisë. Vetë Helena Ranta, e cila udhëhoqi ekipin e hetuesve finlandezë, dëshmoi nëntë vjet më vonë në librin e saj autobiografik për presionin e tmerrshëm nën të cilin u bë nga William Walker dhe nga Ministria e Punëve të Jashtme Finlandeze për të modifikuar raportin e saj paraprak, duke e bërë atë mjaft të paqartë për t'i mundësuar më vonë William Walkerit të shkojë dy-tre hapa më tej dhe të vendosë atë narrativë të të ashtuquajturës masakër. Pasojat e legjendës që u krijua për të ashtuquajturën masakër në Reçak ishin katastrofike dhe rezultuan në mijëra jetë njerëzore që humbëm dhe dëme të mëdha materiale gjatë agresionit të aleancës së NATO-s”, kujton Staroviq.