Rama: Abazoviq shprehu dëshirën e tij për të organizuar samitin "Ballkani i Hapur" në qershor

Sednica vlade Albanije i Crne Gore
Burim: Twitter

Pas mbledhjes së përbashkët të qeverive të Shqipërisë dhe Malit të Zi në Podgoricë, kryeministri i Shqipërisë Edi Rama ka falënderuar kolegun e tij Dritan Abazoviq për shprehjen e dëshirës për organizimin e samitit “Ballkani i Hapur” në qershor në Mal të Zi, raporton RTCG.

“Unë pretendoj se Ballkani i Hapur është i nevojshëm në mënyrë që ritmi i gjithçkaje që është vlera dhe kërkesa nga procesi i Berlinit të marrë jetë, dhe për këtë do të kontribuojë edhe samiti i Podgoricës në qershor”, tha Rama.
Rama bëri të ditur gjithashtu se nuk ka kundërshtim mes procesit të Berlinit dhe Ballkanit të Hapur.

“Ne duhet të vendosim forcat tona në dispozicion, që temat e themelimit të procesit të Berlinit të marrin jetë”, theksoi Rama dhe tha se rajoni ka nevojë për një bashkëpunim më të mirë.

Siç ka njoftuar Qeveria e Malit të Zi, në seancën e përbashkët u nënshkruan një sërë marrëveshjesh ndërshtetërore të rëndësishme për përmirësimin e bashkëpunimit dypalësh. Abazoviq dhe Rama nënshkruan marrëveshjen mes dy vendeve për ndërtimin e një ure në lumin Bojana.

Rama tha gjithashtu se Shqipëria ka zhvilluar tashmë nga fondet një projekt ide për urën e ardhshme në Bojanë.

“Siç i thashë Dritanit, rrogat janë më të larta këtu në Mal të Zi, pra nuk është e mundur të paguajmë urën nëse e kemi paguar tashmë idenë e projektit”, tha Rama.

Abazoviq tha në konferencën për media se sot është dërguar mesazh bashkëpunimi dhe përkushtimi për të ardhmen e përbashkët të dy vendeve, bazuar në bashkëpunimin ekonomik.

Siç tha ai, ura në Bojanë do të lidhë dy brigjet, por edhe do të jetë një produkt i ri turistik i dy vendeve.
Mali i Zi dhe Shqipëria, siç shprehet ai, shohin një perspektivë të madhe në bashkëpunim që duhet të çojë në një jetë më të mirë për qytetarët. Ai tha gjithashtu se marrëdhëniet ndërmjet Shqipërisë dhe Malit të Zi mund të jenë shembull në rajon.

“Qeveria e Malit të Zi do të organizojë seanca të ngjashme me vendet e tjera të rajonit”, tha Abazoviq.
Ai shtoi se sot Mali i Zi dhe Shqipëria mund të thonë se marrëdhëniet e tyre janë ngritur në një nivel më të lartë. “Qëllimi është zvogëlimi i bllokimeve të trafikut”, tha Abazoviq.

“Qytetarët presin nga ne të punojmë më shumë për përparimin, dhe le t'i lëmë pas vetes mendimet negative”, ka thënë Abazoviq.

Shqipëria dhe Mali i Zi janë më shumë se fqinjë, tha Rama dhe shtoi se në këto kohë sfiduese rëndësia e marrëdhënieve të mira duket edhe më e rëndësishme. Ai ka kujtuar gjithashtu se ai dhe Abazoviq kanë vizituar së bashku Kievin dhe kanë thënë se Shqipëria është tërësisht në anën e Ukrainës. Rama tha gjithashtu se Mali i Zi dhe Shqipëria janë plotësisht të përkushtuar në rrugën drejt BE-së.

Abazoviq dhe Rama nënshkruan gjithashtu Deklarata të Përbashkëta.

U nënshkruan nëntë marrëveshje dhe memorandume të tjera në fushat e energjisë, peshkimit, mbrojtjes së bimëve, mbrojtjes sociale, sportit, kulturës dhe medias, mbrojtjes dhe shëndetësisë, si dhe Marrëveshja për hapjen e vendkalimit të përbashkët kufitar Shen Nikolla-Pullaj në territorin e Shqipërisë.

U nënshkruan disa marrëveshje ndërmjet departamenteve të Qeverisë së Malit të Zi dhe Shqipërisë.

Seanca e dy qeverive është mbajtur në ndërtesën e re të Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Malit të Zi, në Podgoricë.