Një ditë në Zonën Tokësore e Sigurisë: Ushtarë 24 orë nën armë dhe në rrezik të lartë

Kuršumlija_240131_I_Trmka 05
Burim: Kosovo Online

Në fshatin 950 metra mbi nivelin e detit, rrëzë Kopaonikut, ndodhet baza ushtarake Trmka. Se si duket dita në vijën administrative drejt Kosovës, është kontrolluar nga ekipi i portalit tonë. Kapiteni Millosh Jankoviq, komandanti i bazës, ka thënë qartë për Kosovo online: buka ushtarake është bukë me 77 kore. Ende, ajo thirrje, thotë ai, është një nga punët më të nderuara që ekzistojnë në shtetin e Serbisë.

Deri në bazën e Trmkës, e cila i përket Batalionit të 37-të të Mekanizuar të Brigadës së Tretë të Armatës nuk mund të arrihet me automjet pasagjerësh. Prandaj, drejtimi i një veture të të gjithë terrenit ishte takimi i parë me përditshmërinë e një ushtari. Peizazhe të bukura në 950 metra mbi nivelin e detit, të përshtatshme për ushtarë. Megjithatë, ato nuk ishin argument i mjaftueshëm për shumë vendas. Vetëm një duzinë njerëzish jetojnë në të gjithë rajonin, sepse kushtet e vështira të motit i detyruan shumicën prej tyre të shpërngulen në zona më të zbutura.

Shenja "STOP" në hyrje të bazës ndalon të paftuarit. Pas telave me gjemba janë gjuajtësit në pozicionet e tyre. Një nga detyrat e tyre të rregullta është monitorimi i përditshëm i mjedisit, për të kontrolluar linjën administrative dhe ZTS.
 

Patrulla e rregullt ka rregullat e veta. Ngritja e flamurit të Republikës së Serbisë me komandën e plakut. Pas kësaj, komandanti me ekipin e përzgjedhur shkon në zbulim nën armë. Një Malinois belg i quajtur Nar është pjesë e ekipit. Vendi i tij është në fillim të kolonës, së bashku me udhërrëfyesin. Ekipi në patrullë mban pajisje me peshë 25 kilogramë dhe rruga më e gjatë që patrullojnë është 17 kilometra në një drejtim. Edhe pse skautizmi mund të jetë i lodhshëm, nëntetari Dushan Millenkoviq na tha se nuk është e vështirë për ta.

“Aktualisht jam në bazë si gjuajtës në Divizionin e Parë të gjuajtjes, çdo ditë sigurojmë ZTS duke patrulluar përgjatë vijës administrative. Disa detyra dhe disa patrulla ndonjëherë janë pak të lodhshme për ne, por nuk përbën ndonjë problem dhe nuk është e vështirë për ne sepse është nder të jesh pjesëtar i kësaj njësie”, tha Millenkoviq.

Gjatë patrullimit pamë në distancë shpatet e mbuluara me borë të malit Sharr, i cili është 100 kilometra larg ZTS-së. Ushtarët na shpjeguan se kishim një rast të rrallë t'i shihnim pasi dita ishte me diell dhe kthjellët.

Komandanti i bazës, kapiten Millosh Jankoviq, na tregoi se cila është saktësisht detyra e ushtarëve në patrullë, e cila ndonjëherë zgjat katër ose pesë orë. Siç tha ai, ata kontrollojnë vijën administrative, e cila është një vijë imagjinare e përcaktuar rreptësisht.

“Ne kujdesemi që popullsia me shumicë shqiptare në anën tjetër të mos e kalojë atë vijë, kalimi lejohet vetëm në vende të caktuara, në vendkalimet administrative. Ndonjëherë ne ndërmarrim disa veprime dhe parime taktike që ata të na shohin me vetëdije, sepse kur të na shohin, atëherë nuk do të ndërmarrin asnjë veprim dhe nuk do të dëmtojnë pronën private apo shtetërore. Para së gjithash po mendoj për lëndën drusore”, ka shpjeguar kapiteni, duke theksuar se nëse dikush gjendet në aktivitete të paligjshme, ai person do të ndiqet penalisht nga MPB.
 

Fundi i patrullës nuk do të thotë mbarim i detyrave. Për qentë e shërbimit kujdeset nëpunësi i qenve Aleksandar Stankoviq, i cili theksoi se qentë janë shumë të bindur dhe të stërvitur. Ata kanë një rol të rëndësishëm për të paralajmëruar ushtarët për çdo rrezik.

"Detyra ime është t'i kushtëzoj qentë e shërbimit çdo ditë, t'i ushqej dhe t'i pi rregullisht. Ndryshe, qeni i shërbimit është pjesë përbërëse e patrullës dhe është pjesëtar shumë i rëndësishëm për kryerjen e detyrave në ZTS", tha Stankoviq.

Ushtarët dhe oficerët në bazë janë nën armë 24 orë në ditë, shtatë ditë në javë, pavarësisht nëse janë të angazhuar në një post vëzhgimi apo në patrullë. Gjithashtu, ata janë të ndarë nga familjet e tyre për javë të tëra, sepse zakonisht kaq zgjat një turn. Komandanti Jankoviq na tregoi se sa e rëndësishme është ndarja e privatit nga zyrtari në punën ushtarake.

“Të gjitha problemet që kemi në shtëpi duhet të qëndrojnë në shtëpi.Sidomos ne të moshuarit duhet të ndajmë privatin dhe zyrtarin në mënyrë që të bashkëpunojmë sa më lehtë me njerëzit”, tha Jankoviq.

Ai theksoi se përkundër kësaj, kjo thirrje është ndër më të ndershmet që mund të kryhet.

“Ne e sigurojmë ZTS duke dërguar patrulla në zonën që mund të kalohet nga poste vëzhgimi apo prita si dhe me aktivitetet që janë planifikuar me forcat ndërkombëtare të KFOR-it që janë të dislokuara në territorin e Krahinës

Autonome të Kosovës dhe Metohisë. Realizimi i këtyre detyrave nuk është aspak i lehtë dhe kërkon sforcim të madh psikofizik të gjithë skuadrës, por ushtarët së bashku me eprorët dhe komandantët i kryejnë këto detyra jashtëzakonisht profesionalisht dhe me efikasitet, gjë që është më e rëndësishmja. Më pëlqen shpesh të them se nëse buka e një minatori është me shtatë kore, e një ushtari është padyshim 77 kore. Megjithatë, kjo thirrje është një nga punët më të ndershme që ka në këtë vend. Pikërisht për këtë Ushtria Serbe gëzon respektin e madh të të gjithë qytetarëve të Republikës së Serbisë”, tha Jankoviq.

“Do ta shfrytëzoja rastin që t’i ftoja të gjithë të rinjtë dhe të rejat e interesuara që të bashkohen dhe të bëhen pjesëtarë profesionalë të Forcave të Armatosura të Serbisë”, tha Komandanti Jankoviq për Kosovo online.

Si argument shtesë ai shtoi se ushtria serbe në dhjetë vitet e fundit është pajisur me armët, mjetet dhe pajisjet më moderne dhe të sofistikuara dhe se në vitet e fundit pagat janë rritur disa herë.

Jeta dhe shërbimi jashtë shtëpisë dhe familjes, siç kuptuam, është një nga sfidat për të cilat përgatiten ushtarët gjatë shkollimit. Këtu në bazën ushtarake, ishim të bindur, ata e organizojnë jetën sipas rrethanave dhe qëllimit që i shërbejnë.