A është e mundur që Thaçi të kthehet në Kosovë dhe në rolin e negociatorit me Beogradin?

Hašim Tači i Aljbin Kurti
Burim: Klan Kosova

Ardhja e papritur e Hashim Thaçit në Prishtinë me pushim njëditor nga paraburgimi i Hagës, për të vizituar nënën e tij të sëmurë, ditë më parë shkaktoi komente të ndryshme në opinionin kosovar sepse përkoi me krizën në veri, të shkaktuar nga veprimet e kryeministri aktual Albin Kurti. Papritmas filloi të shtrohej pyetja se a është e mundur që Thaçi të kthehet dhe të marrë një rol të rëndësishëm në jetën politike, e veçanërisht në dialogun me Serbinë.

Thaçit, si një nga liderët e UÇK-së, po gjykohet në Hagë për krime lufte dhe Riçard Grenell, ish i dërguari special i SHBA-së për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, gjithnjë e më shumë po publikon vlerësime në rrjetet sociale se është padrejtësisht në Hagë dhe se Kosova duhet të kthehet në detyrë.

Analistët thonë se kthimi i Thaçit në skenën politike nuk ka gjasa, por edhe se gjithçka është e mundur.

Gazetarja Lilana Smajlloviq thotë për Kosovo online se sa do të jetë Kurti në pushtet varet nga sa larg janë të gatshëm të shkojnë amerikanët për ta hequr qafe atë.

“Shtëpia e tij, po citoj tani ambasadorin amerikan në Kosovë, shtëpia e Kurtit është në flakë. Ndoshta duhet mbajtur në vazhgim zonjën Osmani, e cila duket se ka ruajtur besimin amerikan. Ajo tani është si një kanarinë në minierë, me sjelljen e saj do të kuptojmë se sa të vendosur janë amerikanët për të parë kurrizin e Kurtit”, ka thënë Smajlloviq.

I pyetur nëse lirimi i Thaçit për vizitën e nënës së tij në Kosovë mund të shihet si sinjal se fundi i sundimit të Kurtit është afër, Smajlëoviq nuk e beson këtë.

“Edhe pse procesi ndaj Thaçit që në momentin e parë duket si ‘drejtësi performuese’, nuk besoj se ai po shkon në shtëpi për t’u përgatitur për rikthimin e tij në pushtet. Mendoj se ai po shkon në shtëpi, sepse ajo gjykatë gjithsesi nuk ka pasur ndonjë qëllim serioz në lidhje me ndjekjen penale të kriminelëve të luftës”, thekson Smajlloviq.

E pyetur për rolin e Riçard Grenell, i cili është sërish aktiv këto ditë në lidhje me Kosovën, ajo parashikon se Grenell do të jetë sërish një lojtar i rëndësishëm, nëse Trump kthehet në Shtëpinë e Bardhë.

"Tani ai është thjesht një vëzhgues i mirëinformuar që guxon të thotë me zë të lartë atë që Departamenti i Shtetit nuk i pëlqen," thekson Smajlloviq.

Ish-kryetari i Këshillit Ekzekutiv të Kosovës dhe Metohisë, Zoran Angjellkoviq, ka thënë se ka mundësi që Thaçi të lirohet dhe të kthehet në rolin e negociatorit, nëse merret parasysh se gjëra të tilla kanë ndodhur edhe më parë.

“Gjithçka është e mundur, ashtu siç ka qenë e mundur që Haradinaj të lirohet në Hagë dhe të kthehet në Kosovë e Metohi me aeroplan zyrtar dhe të bëhet kryetar i institucioneve të përkohshme të Prishtinës, kjo është e mundur edhe me Thaçin”, ka thënë Angjellkoviq.


Ai thekson se Thaçi ka qëndruar në Kosovë vetëm disa orë, dhe se teza se ka ardhur realisht për arsye humanitare nuk duhet të hidhet poshtë dhe se Prokuroria Speciale në Hagë po punon sipas drejtësisë, dhe jo për arsye politike.

“Shpresoj, jam optimist, besoj në drejtësi se gjykata do të punojë sipas drejtësisë, e jo sipas vendimeve politike”, tha Angjellkoviq.

Megjithatë, ai gjithashtu beson se ardhja e Thaçit në Kosovë mund të jetë një paralajmërim për Albin Kurtin dhe një paralajmërim se ai mund të zëvendësohet.

“Kjo ardhje mund të jetë edhe një mesazh politik. Ashtu siç kishte mesazh politik për Thaçin kur u kthye Haradinaj, tani mund të jetë mesazh politik me ardhjen e Thaçit për Kurtin, por ata që e sollën Kurtin në pushtet dhe ata që u kujdesën për ta 15 vjet duhet të mendojnë më shumë për këtë”, tha Angjellkoviq.

Historiani Predrag Markoviq beson se Thaçi është një njeri i lodhur dhe se një negociator më pak i komplikuar do t'i përshtatej komunitetit ndërkombëtar në këtë moment, por që, megjithatë, nuk dihet, sepse lëvizjet e tyre nuk janë të parashikueshme.

"Ai është një njeri i shpenzuar dhe ata janë duke kërkuar negociatorë të tjerë që janë më pak të kompromentuar, por kush e di. Komuniteti ndërkombëtar ka bërë gjithçka të gabuar që mund të kishte bërë në Kosovë", tha Markoviq.

I pyetur nëse ardhja e Thaçit në Kosovë është në një farë mënyre paralajmërim për Kurtin se ai mund të zëvendësohet, historiani vlerëson se është shumë e komplikuar që përfaqësuesit ndërkombëtarë të krijojnë një narrativë të tillë.

“Nuk duhet të mbivlerësojmë inteligjencën e përfaqësuesve të bashkësisë ndërkombëtare, ata janë njerëz dhe diplomatë të klasit të fundit, ndaj nuk duhet të mbivlerësojmë kapacitetin e tyre për disa plane të ndërlikuara. Bota më e keqe e tyre e mundshme vjen për të shërbyer në Prishtinë nga ato fuqi të mëdha. Ne nuk duhet të kërkojmë disa lëvizje shumë të ndërlikuara dhe inteligjente në lëvizjet e tyre”, tha ai.

Markoviq thotë se nuk është e rëndësishme pse erdhi Thaçi në Kosovë, por prioritet duhet të jetë ngritja e dialogut në një nivel më të lartë.

“Nuk ka rëndësi pse ka ardhur Thaçi, mendoj se ne i mbivlerësojmë diplomatët vendas. Janë si mallra në tregti, kështu ndodh kur kafeja paketohet dhe mbetet në fund të çantës, diplomatë të tillë vijnë në Prishtinë. “Ne duhet ta ngremë dialogun në një nivel më të lartë se diplomatët e klasit të fundit që shërbejnë në Prishtinë”, përfundoi Markoviq.