Andriq Rakiq: Komisioni i Venecias nuk ka pushtet ekzekutiv, zyrtarët e Kosovës po blejnë kohë

Milica Andrić Rakić
Burim: Kosovo Online

Menaxherja e programit të OJQ-së Nisma Shoqerore, Millica Andriq Rakiq, theksoi se është në kompetencë të Komisionit të Venecias që të japë një opinion këshillues, në mënyrë që Gjykata Kushtetuese e Kosovës të vendos përfundimisht për draft-statutin e BKS-së, si dhe që nga fillimi i këtij viti, zyrtarët e Kosovës kanë ndryshuar propozimet se si të formohet BKS për të blerë kohë.

Andriq Rakiq, lidhur me propozimin e kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, për dërgimin e draftit evropian të BKS-së për shqyrtim në Komisionin e Venecias, theksoi se liderët kosovarë po përpiqen të gjejnë alternativë ndaj draftit të BKS-së, por deri tani pa sukses, edhe me pasoja negative.

“Që nga fillimi i vitit, kur liderët e Kosovës dërguan dy letra të ndryshme në Këshillin e Evropës, u pa se koha po blihej dhe në një farë mënyre tregtohej me mënyrën se si mund të formohej BKS, kështu që ata po krijonin alternativa të ndryshme ndaj asaj që ishte rënë dakord, disa nga ato alternativa u përpoqën të legjitimoheshin nga disa tanke të ekipit evropian për publikun, nuk pati sukses, përkundrazi, duket se ka pasur një efekt mjaft negativ në aspiratat e Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës. Propozimi me Komisionin e Venecias është vazhdimësi e asaj logjike”, thekson Andriq Rakiq.

Ajo beson se bëhet fjalë për blerjen e kohës, si dhe se vetë liderët kosovarë nuk besojnë se propozimet e tyre do të kalojnë në instancat ndërkombëtare.

“Patjetër që ka të bëjë me blerjen e kohës, nëse ndonjë nga këto propozime kalon, kjo është e mrekullueshme, por nuk besoj se ata vetë mendojnë se ka vend aty, thjesht duan të duken se janë të gatshëm për biseda dhe se janë konstruktiv, kjo është më pak - më shumë një mesazh që Kurti dërgon që në fillim të dialogut. Por ai nuk e bën atë që ka premtuar, sepse të gjitha propozimet që erdhën më vonë është dashur të propozohen nga Kosova edhe para se BE-ja të vinte në atë pikë që duhej të krijonte vetë Statutin e BKS-së”, thekson Andriq Rakiq.


Duke qenë se propozimet e Kurtit nuk shkojnë mirë me Perëndimin politik, Andriq Rakiq beson se ato janë për përdorim të brendshëm.

“Këto veprime nuk kanë një efekt të mirë se si Kosova do të prezantohet para aktorëve të huaj, sidomos në Perëndim, nuk marrin përgjigje të mirë, por supozoj se qëllimi i atyre propozimeve është i brendshëm, për t'i sinjalizuar opinionit se Kosova po përpiqet të bëjë diçka, por se është komuniteti ndërkombëtar që nuk po dëgjon sa duhet, nuk është i gatshëm të bëjë kompromis, dhe se në atë mënyrë, natyrisht, ai e mbron Kosovën nga skenarët më të këqij, që është zbatimi i BKS-së në mënyrën për të cilën është rënë dakord”, shton Andriq Rakiq.

Andriq Rakiq e konsideron përfundimtare përgjigjen e BE-së ndaj propozimit të Kurtit se përfshirja e Komisionit të Venecias në marrëveshjet e 2013 dhe 2015 për themelimin e BKS-së nuk parashihet.

“BE ka një histori të qartë negociatash pas të cilave qëndronin Makron, Shollc dhe Melloni, të shkelësh atë do të dukej joserioze dhe në fund pse do ta bënin atë”, pyeti ajo.

Ajo theksoi se Komisioni i Venecias jep opinione këshillimore,kështu që vendimi përfundimtar për kushtetutshmërinë e draftit të BKS-së do të ishte ende në Gjykatën Kushtetuese të Kosovës.

“Komisioni i Venecias mund të thotë se çfarë duhet përmirësuar,nuk ka pushtet ekzekutiv në atë kuptim, kështu që çështja do të ishte ende në Gjykatën Kushtetuese të Kosovës, kështu që ai hap është i pakuptimtë”, ka përfunduar Andriq Rakiq.

Kosova po llogarit në faktin se Komisioni i Venecias do të jepte një mendim për çështjen e BKS-së se disa gjëra nga drafti nuk janë në përputhje me disa parime dhe me Kushtetutën e Kosovës.

"Ka autonomi shumë më të mëdha në Evropë sesa parashikohet nga BKS, kështu që edhe ajo nuk mban ujë. Por nëse ata tashmë e dinë ose presin që do të refuzohet si propozim, imazhi që ata shpresojnë të projektojnë është se ata propozojnë diçka, por që BE-ja nuk dëshiron t'i dëgjojë argumentet e tyre”, tha Andriq Rakiq.