Antonijeviq: Komisioni i Venecias mund t'u japë serbëve në Kosovë një shkallë më të madhe të autonomisë

Milan Antonijević
Burim: Kosovo Online

Komisioni i Venecias mund të japë komente konstruktive mbi draftin e BKS-së, dhe Serbia, me vlerësimin e atij komisioni, do të merrte garanci se të drejtat e pakicave dhe të njeriut të serbëve në Kosovë do të mbrohen nga Këshilli i Evropës, sipas juristit Millan Antonijeviq, dhe shton se sipas vlerësimit të Komisionit të Venecias, i cili merret me mbrojtjen e pakicave dhe të drejtave të njeriut, mund të pritet një shkallë më e madhe e autonomisë për serbët në Kosovë.

Antonijeviq, me rastin e propozimit të kryeministrit të Kosovës Albin Kurti dhe ministres së Punëve të Jashtme Donika Gërvalla për dërgimin e draftit të BKS-së në Komisionin e Venecias, deklaroi se vetëm shtetet anëtare të Këshillit të Evropës dhe më pas BE-së, mund t'i dërgojë atij komisioni draftin e BKS-së.

“Për të filluar, bëj një pyetje ligjore dhe formale: Kush mund ta dorëzojë këtë dokument në Komisionin e Venecias? Këto janë shtetet anëtare të Këshillit të Evropës dhe më pas të BE-së. Prandaj, nëse negociatorët evropianë vlerësojnë se është e nevojshme që Komisioni i Venecias të bëjë një deklaratë për këtë dokument, ata mund ta bëjnë këtë, supozoj se Serbia mund ta bëjë dhe në këtë mënyrë ne mund të fillojmë procedurën”, deklaroi Antonijeviq për Kosovo online.


Antonijeviq e ka vlerësuar se Komisioni i Venecias mund të jetë një organ i mirë për konsultim për çështjen e BKS-së, i cili do t'i jepte të gjithëve një arbitër neutral.

“Për shkak të njohurive të akumuluara brenda Këshillit të Evropës për të drejtat e pakicave, autonominë dhe të gjitha çështjet që na shqetësojnë të gjithëve, Komisioni i Venecias është një organ i mire, mund të konsultohet, si në rastin e Kushtetutës sonë, të cilën ne e ndryshuam disa vite më parë, kur ndoqëm ato rekomandime dhe morëm një marrëdhënie konstruktive dhe rishikim të asaj që ne si vend dërguam. Një gjë shumë e ngjashme mund të ndodhë me Statutin e BKS-së, që ne të marrim komente konstruktive dhe të kemi një arbitër neutral, sepse është shumë e vështirë të ulesh në Beograd dhe të shkruash Statutin apo kudo në rajon, dhe se kemi mbrojtjen e objektivitetit që ka Komisioni i Venecias”, shton Antonijeviq.

Ai thekson se Komisioni i Venecias është organ që mund të reagojë shpejt në çështjen e BKS-së, përmes së cilës Serbia do të merrte garanci se të drejtat e pakicave dhe të njeriut të serbëve të Kosovës do të mbrohen nga Këshilli i Evropës.

Ai shton se Kurti ndoshta e ka bërë atë propozim për t'u afruar me institucionet e Këshillit të Evropës, por edhe për vëmendjen e opinionit vendor, por, thekson ai, në rrafshin ndërkombëtar, vetëm Serbia ose BE-ja, si ato që kanë marrëdhënie të qarta me Këshillin e Evropës, mund të llogarisin në ndihmën e tyre.

Ai beson se opinioni i Komisionit të Venecias për Projekt Statutin e BKS-së mund të jetë themelor dhe se në bazë të kësaj mund të bëhet një statut funksional, mund të ndryshohen dispozitat që konsiderohen se nuk garantojnë një nivel të mjaftueshëm të autonomisë apo mbrojtjes së pakicave.

“Po flasim për një institucion që merret pikërisht me mbrojtjen e të drejtave të minoriteteve dhe të njeriut, dhe ajo që mund të presim në rekomandimet e Komisionit të Venecias nuk është një ulje e të drejtave të minoriteteve, por përkundrazi një rritje e shkallës së autonomisë dhe mbrojtjes së të drejtave të minoriteteve, duke ofruar mekanizma që mund të jenë të qëndrueshëm në afat të gjatë”, shton Antonijeviq.

Ai thekson se për shkak të pozitës në të cilën ndodhen serbët në Kosovë, duhet të bëhen marrëveshje konkrete sa më pare, dhe se Prishtina duhet të përballet me faktin se duhet t'i japë komunitetit serb në Kosovë një shkallë të autonomisë.

“Fjala është për një pjesë shumë të vogël të territorit të Kosovës dhe për një numër të vogël njerëzish që përkundër të gjitha sfidave dhe incidenteve vendosën të jetojnë në Kosovë dhe për të cilët duhet bërë e gjithë kjo. Mendoj se Komisioni i Venecias dhe Këshilli i Evropës, si dhe BE-ja dhe vendi ynë e kuptojnë këtë, dhe pikërisht për këtë duhet të hyjmë sa më shpejt në marrëveshje konkrete, që të kemi Statutin në tryezë dhe se autoritetet e Prishtinës përballen me faktin se duhet t'u japin serbëve në Kosovë një shkallë të autonomisë serioze”, përfundon Antonijeviq.