Baraliu: BKS “shkronjë e vdekur në letër”, dërgimi i draftit në Komisionin e Venecias është i panevojshëm

Baraljiu
Burim: Kosovo Online

Profesori i së Drejtës Kushtetuese në Universitetin e Prishtinës, Mazllum Baraliu, mendon se nuk ka nevojë që të dërgohet në Komisionin e Venecias draft-statuti i Bashkësisë së Komunave Serbe dhe se BKS, si dhe marrëveshjet e Brukselit dhe Ohrit, do të mbeten vetëm një “shkronjë e vdekur në letër”.

Baraliu beson se me moszbatimin e marrëveshjes Beogradi dhe Prishtina po blejnë kohë.

“Është e qartë se as Beogradi dhe as Prishtina nuk e duan Bashkësinë. Edhe Beogradi edhe Prishtina duhet të blejnë kohë, sidomos pas zgjedhjeve evropiane, ku shohim se e djathta dhe e majta kanë shënuar rritje, kështu që do të jenë me ndikim në Parlamentin Evropian si forca politike”, thekson Baraliu.

Ai shton se nuk ka nevojë që draft-statuti i BKS-së të dërgohet në Komisionin e Venecias për vlerësim, por se është e nevojshme që Kosova dhe Serbia të përgjigjen pozitivisht ose negativisht për atë çështje. Megjithatë, thotë Baraliu, autoritetet e Kosovës nuk kanë qenë konsekuente në qëndrimet e tyre në lidhje me BKS.


“Komisioni i Venecias është prestigjioz, por nuk mendoj se duhet t'i dërgohet asgjë. Duhet të thuhet po ose jo, dhe Asociacioni nuk i përgjigjet Kosovës sepse ka autoritetin e shtetit, si dhe minimizimin e shtetit. Përfaqësuesit e Qeverisë së Kosovës janë të paqëndrueshëm në këtë kuptim, sepse kanë propozuar dhe kanë vepruar ndryshe. Dikur thanë se duhet të nënshkruhet si pjesë e marrëveshjes së Brukselit dhe Ohrit, por kjo nuk funksionoi. Qëndrimi i Qeverisë së Kosovës dhe Kosovës nuk është pajtuar me BE-në dhe me Beogradin, kështu që çështja e Asociacionit dhe Marrëveshja e Brukselit dhe Ohrit është një shkronjë e vdekur në letër”, thotë Baraliu.

I pyetur nëse propozimi i kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti për dërgimin e draftit të BKS-së në Komisionin e Venecias, do të thotë se ai nuk ka besim në Gjykatën Kushtetuese të Kosovës, Baraliu thekson se Kurti nuk është i vetmi që nuk i beson atij institucioni, por problemi kryesor është “gjimnastika politike” e Kurtit.

“Nuk ka nevojë që Kurti të besojë apo jo në Gjykatën Kushtetuese. Ajo gjykatë rezultoi e rrjedhshme, ka shumë raste kur Gjykata Kushtetuese ka arritur në përfundime të ndryshme për të njëjtat çështje. Ka të tjerë që nuk i besojnë sa duhet Gjykatës Kushtetuese, por çështja nuk është kjo, por që Kurti bën gjimnastikë politike që janë të pamjaftueshme në pozicionet e tyre. Fillimisht thotë një gjë, pastaj një tjetër, madje tha se brenda një nate mund të përgatiste draft-statutin e Bashkësisë, nuk mund të bëhet brenda natës, sidomos jo nga një inxhinier i elektroteknikës”, thekson Baraliu.


Palët në dialog nuk janë mjaft serioze dhe të gatshme për një marrëveshje, për të cilën, sipas Baraliut, qytetarët kanë shumë nevojë.

“Mendoj se të dyja palët në dialog nuk janë të përfshira sa duhet sa i përket seriozitetit. Duhet të ketë një zgjidhje. Perëndimi po teston Kosovën dhe Serbinë se si ta përfundojnë këtë çështje, ta sqarojnë njëherë e përgjithmonë, sepse këtë e dëshiron populli. Kishte mjaft mosmarrëveshje dhe konflikte, kështu që është koha që Beogradi dhe Prishtina ta kuptojnë këtë dhe të njohin atë që mund të njihet reciprokisht”, përfundoi Braliu.