Drejtorët e shkollave fillore në veri: Rregullorja e BQK-së e pamundësoi mësimin e rregullt

Direktori osnovnih škola na severu
Burim: Kosovo Online

Drejtorët e shkollave fillore në veri të Kosovës kanë mbajtur një takim për të diskutuar situatën e re në institucionet arsimore pas vendimit të Bankës Qendrore të Kosovës për heqjen e dinarit më 1 shkurt.

Kryetari i shkollave fillore, Millorad Jovanoviq, tha se gjendja është alarmante dhe se është penguar puna dhe funksionimi normal dhe se ky vendim do të ketë ndikim më të madh në higjienën, ushqimin dhe ngrohjen në këto institucione.

Pas takimit, Jovanoviq tha se gjendja është alarmante, sepse vendimi i njëanshëm i Prishtinës për heqjen e qarkullimit të pagesës së dinarëve ka sjellë drejtpërsëdrejti probleme që pengojnë funksionimin normal të shkollave.

“Sistemi i prokurimit publik nuk funksionon për shkak të fluksit të reduktuar të dinarëve dhe furnitorët nuk duan të dorëzojnë mallrat. Kjo çon në mundësinë e shprehur të shfaqjes së epidemive në shkolla, sepse nuk ka mjete për mirëmbajtjen e higjienës, dezinfektimit dhe kontrollit të dëmtuesve të ambienteve të shkollës, gjë që është e vështirë për t'u zbatuar”, tha ai.

Në epokën e dixhitalizimit dhe inteligjencës artificiale, shton Jovanoviq, kjo rregullore e paarsyeshme po i kthen prapa institucionet në Prishtinë, sepse nuk mund të sigurojnë shkumësa dhe sfungjer. Ai tregon se këto masa shkaktuan probleme të mëdha në punën e shkollave.

Ai rikujton se vitet e kaluara është ndaluar shpërndarja e teksteve shkollore në Kosovë, të cilat sigurohen nga ministria e linjës në Serbi dhe Zyra për Kosovë e Metohi.

“Këtë vit shkollor na është dashur t'i obligojmë prindërit që të shkojnë në Rashkë apo Pazari i Ri, të ekspozohen ndaj shpenzimeve shtesë dhe të marrin tekstet shkollore, sepse në vendkalim ka qenë e pamundur“, ai kujton dhe shton se familjet sociale janë më të kërcënuara nga kjo.

Jovanoviq nënvizoi se nuk janë vetëm fëmijë të kombësisë serbe, por edhe pakicat e tjera ndjekin shkollat ​​në veri - boshnjakë, rom, egjiptianë dhe të tjerë.

“A është histori që këta fëmijë pengohen të ndjekin rregullisht mësimin, që është një kategori e garantuar me kushtetutë? Ky është ndoshta qëllimi i tyre," përfundon ai.

Ai thekson se përballen me shumë probleme të tjera, si dru zjarri dhe shton se kur fillon sezoni i ngrohjes shkollat ​​janë të ftohta.

“A është qëllimi i atyre përpjekjeve për të parandaluar që këta fëmijë të jenë në një vend të ngrohtë, sesa për t'i ngrirë? E them sërish, ndoshta ky është qëllimi që fëmijët të mos jenë në një hapësirë ​​të ngrohtë dhe në klasa të gatshme për punë të papenguar në periudhën e dimrit.

Ai thekson se heqja e dinarit ndikon drejtpërdrejt në aktivitetet e shkollës.

“Sipas planit të punës së shkollave fillore në Serbi, por edhe në Kosovë, kemi ekskursione, matura, udhëtime të detyrueshme dhe të gjitha këto i bëjmë përmes prokurimit publik dhe çdo gjë paguhet me dinarë. Meqenëse dinarët janë gjithnjë e më pak, prindërit nuk mund të paguajnë këstet e tyre, kështu që shkolla është në telashe dhe depresion”, thotë Jovanoviq.

Një nga problemet janë ushqimet e shkollës që prindërit paguajnë për fëmijët e tyre, dhe tani, vëren ai, prindërit nuk janë në gjendje të paguajnë për të njëjtat ushqime.

"Shkolla është kështu në borxhe ndaj furnitorëve dhe ne po arrijmë në pikën që ata fëmijë kanë nevojë për ushqime në shkollë për t'u shfuqizuar. Ky është ndoshta qëllimi i të gjitha këtyre masave të njëanshme, pa pëlqimin e Serbisë, BE-së dhe komunitetit më të gjerë botëror”, thekson ai.

Në vështirësi janë edhe fëmijët e talentuar që konkurrojnë dhe përfaqësojnë shkollat ​​e tyre, pasi me anulimin e dinarëve nuk mund t'u sigurohet transport dhe akomodim.

Vetë mësuesit dhe punonjësit e tjerë të shkollës janë në rrezik sepse nuk mund t'i tërheqin paratë e fituara, por detyrohen të shkojnë në Serbinë qendrore.

“I bëj një thirrje publike përfaqësuesve të BE-së dhe ambasadorëve të vendeve të Quint-it që të bëjnë përpjekjet maksimale dhe me sjelljet dhe veprimtaritë e tyre diplomatike, në interes të fëmijëve tanë, mësuesve dhe prindërve, të përpiqen të pezullojnë këtë vendim të paarsyeshëm dhe të mundësojnë të drejtën për të jetuar dhe punuar normalisht në zonën e Kosovës dhe Metohisë. Shkollat ​​tona janë apolitike dhe prandaj në zgjidhjen e të gjitha problemeve përmes dialogut paqësor presim që të gjithë të bëjnë përpjekje dhe vullnet të mirë për ta zgjidhur këtë problem në interes të fëmijëve tanë”, tha ai.

Drejtoresha e shkollës për fëmijë me nevoja të veçanta “Bozhurja e Kosovës”, Marta Popoviq, posaçërisht theksoi se jeta e këtyre fëmijëve dhe prindërve të tyre tashmë është e vështirë dhe e ndërlikuar, vendimi i Prishtinës i ka vënë në pozitë jashtëzakonisht të keqe.

“Ky është një vendim i paarsyeshëm i Kosovës që ka ndërlikuar jetën e tyre. Prindërit nuk e dinë se ku është dalja dhe nëse fëmijët e tyre do të kenë terapi nesër. Kjo rregullore shkaktoi një problem të madh”, thotë Popoviq.

Ajo thekson se është i vështirë edhe furnizimi me materiale mjekësore, e posaçërisht është i vështirë për ata studentë që vijnë nga familje të pafavorizuara sociale. Gjithashtu, ata nuk mund të mbledhin përfitime sociale dhe për këtë arsye nuk mund të paguajnë as për kontrolle të shpeshta.

“Ne e kemi të vështirë të punojmë, por në radhë të parë është në rrezik edhe jeta e tyre. Ndodh shpesh që prindërit ndajnë një terapi mes fëmijëve të tyre, sepse ata nuk janë në gjendje ta marrin atë. Si regjisore kam veçanërisht frikë nga higjiena, e cila duhet të jetë në një nivel të lakmueshëm për shkak të atmosferës specifike në të cilën punojmë, dhe ne as nuk jemi në gjendje ta bëjmë atë siç duhet”, thotë ajo.

Ajo kujton se fëmijët nuk dinë për politikë dhe as vendime të tilla dhe ky vendim, siç ka deklaruar, është një sulm human ndaj tyre dhe të gjithë fëmijëve të tjerë.