Nazarko: Arsyeja kryesore e ftohjes së marrëdhënieve mes Shqipërisë dhe Kosovës është qëndrimi i ndryshëm ndaj Perëndimit

Mentor Nazarko
Burim: Kosovo Online

Mentor Nazarko, analist nga Tirana, thotë për Kosovo online se ka pasur një ftohje në marrëdhëniet mes kryeministrave të Kosovës dhe Shqipërisë, Albin Kurti dhe Edi Rames, por se kjo nuk pasqyron nivelin e bashkëpunimit mes dy qeverive në bashkëpunimi ndërmjet ministrive. Arsyeja kryesore për këtë marrëdhënie mes dy krerëve të qeverive, ai mendon se është mënyra se si Kosova dhe Shqipëria i shohin marrëdhëniet e tyre me Perëndimin për momentin.

“Perëndimi është, në një mënyrë apo tjetër, ndërmjetësi i dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, por edhe mbështetja kryesore e popullit shqiptar, pra Shqipërisë dhe Kosovës në aspiratat e tyre drejt integrimeve evropiane dhe gardian i sovranitetit të tyre, veçanërisht në rastin e Kosovës, Shqipëria është më bashkëpunuese, më e hapur për të pranuar këshilla dhe rekomandime nga perëndimi, ndërsa lidershipi aktual i Kosovës nuk ka të njëjtën qasje.Për mendimin tim, ky është shkaku kryesor i kësaj “ftohtësia” mes dy kryeministrave”, thotë Nazarko.


Shqipëria, sipas saj, dëshiron që Kosova të jetë më bashkëpunuese me Perëndimin. 

“Në këtë kuptim, kur Kurti ishte bashkëpunues në takimin e fundit me tre krerët e shteteve të Bashkimit Evropian, duke pranuar draft-statutin e Bashkësisë së komunave me shumicë serbe, përfshirë marrëveshjen e Ohrit dhe Brukselit, Rama e duartrokiti. Nga ana tjetër, distancimi mes dy vendeve a mund të ketë edhe një aspekt pozitiv, sepse mund të interpretohet se nuk po veprojnë sipas skenarit të një ‘Shqipërie të madhe’ apo diçka të ngjashme”, vlerëson Nazarko. 

Siç shton ai, qasja e saktë do të ishte që Kosova të kishte treguar më shumë mirëkuptim për variantet e marrëveshjes që ishin ofruar më parë, duke filluar nga marrëveshja e ofruar nga administrata republikane e ish-presidentit amerikan, Donald Trump.