Tanaskoviq: Në botën myslimane Sërbia ka reputacion të madh dhe mbështetje, situata në Kosovë nuk është veçanërisht pozitive

Darko Tanasković
Burim: Kosovo Online

Në botën myslimane Sërbia ka reputacion të madh dhe shtete të cilat e mbështesin. Ka arritur të zhvillojë marrëdhënie të mira me disa shtete që kanë njohur pavarësinë e Kosovës, ndërsa ajo çfarë është e rëndësishme, pasi atëherë këto shtete nuk kanë aq shumë motiv për të lobuar aktivisht për njohjen e pavarësisë së Kosovës, thotë për Kosova Onlajn Darko Tanaskoviq, islamolog dhe ish-ambasador i Sërbisë në Turqi dhe Vatikan.

Siç shton ai, sigurisht që ka përjashtime, siç është Turqia, e cila nga njëra anë zhvillon marrëdhënie shumë të mira me Sërbinë dhe që është një nga vendet që lobon më këmbëngulje për njohjen e pavarësisë së Kosovës.

Në anën tjetër, sipas vlerësimit të Tanaskoviqit, situata mes vendeve islamike për Kosovën, nuk është veçanërisht pozitive.

Duke komentuar takimet që përfaqësues të shteteve islamike javën e kaluar patën me presidenten e Kosovës Vjosa Osmani në Nju Jork ku u mbajt Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara dhe në të cilat Osmani kërkoi mbështetje për anëtarësim në organizata ndërkombëtare dhe njohje të reja, Tanaskoviq vlerëson se Osmani nuk ka shumë arsye për optimizëm, pas atyre konsultimeve.

Mes takimeve që ka pasur Osmani, ishte dhe takimi me mbretin e Jordanisë, Abdullah II, si dhe me sekretarin e Përgjithshëm të Organizatës për Bashkëpunim Islamik (OBI), Hisein Brahimi Taha.

“Ashtu sikurse vitin e kaluar në kohën e seancës së Asamblesë së Përgjithshme të KB, presidentja e të ashtuquajturës Kosovë, Vjosa Osmani loboi shumë intensivisht në korridoret e godinës së KB në Ist River. Përsa i përket Jordanisë, është aleat i vjetër i Kosovës. Kur isha me detyrë përfaqësues i përhershëm i Sërbisë pranë UNESCO në vitin 2015 dhe kur udhëhiqja betejën kundër pranimit të Kosovës në UNESCO, nëse përjashtojmë Shqipërinë e cila në thelb udhëhoqi të gjithë aksionin dhe që bëri kërkesën, Jordania ishte në mesin e vendeve më aktive në mbështetje të Kosovës dhe këtu nuk ka asgjë të re. Sekretari i Përgjithshëm i OBI është nga Çadi, vend që e ka njohur Kosovën në vitin 2012, por nuk ka shumë ndikim në këtë organizatë, me faktin se mund të ndikojë në agjendën e konferencës dhe faktin se gjendet draft-rezoluta në të cilën të gjitha vendeve të OBI u ftuan të njihnin Kosovën. Nuk ishte e vështirë për ta të votonin të tillë rezolutë sepse në mesin e anëtarëve kanë shumicën vendet që e kanë njohur Kosovën, por rezoluta të tilla tashmë janë miratuar dhe nuk kanë dhënë ndonjë rezultat të veçantë”, thotë Tanaskoviq.

Ky i fundit shprehet se nga 57 anëtare të OBI tridhjetë e kanë njohur pavarësinë e Kosovës dhe se kjo përqindje është e paktë në raport me vendet e Bashkimit Europian, ku siç thotë ai, ndoshta nuk mund të pritej.

“Nga ana tjetër qysh prej fillimit ka pasur një tendencë të fortë për të portretizuar, me inercinë me ngjarjet e më shumë se dy dekadave më parë në Bosnje dhe Hercegovinë, se konflikti në Kosovë e Metohi, në thelb është konflikt mes Islamit dhe Krishterimit dhe myslimanët e këtushëm janë të kërcënuar, ndërkohë që banorët islamikë solidarizohen nga pikëpamja e solidaritetit, vendet myslimane të shprehin mbështetjen për Kosovën, duke përfshirë edhe njohjen e pavarësisë së saj. Ajo histori, megjithatë, nuk kaloi sepse për shumë arsye u bë e qartë se nuk bëhet fjalë për ndonjë konflikt ndërfetar, por bëhet fjalë për arsye të pastra politike, territoriale e të tjera. Si pasojë e kësaj në Prishtinë prej kohësh janë të pakënaqur me përgjigjen e botës myslimane ndaj kërkesave të tyre për t'u njohur ndërkombëtarisht dhe për të mbështetur afirmimin e tyre ndërkombëtar” spegon Tanaskoviq.

Në botën myslimane, shton ai, vendet që nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës për këtë kanë arsye të forta.

“Do të jenë të natyrës parimore-respektimi i së drejtës ndërkombëtare, ka qenë ajo që ishte më e shpeshtë, dhe kjo është se këto shtete kanë probleme të caktuara të separatizmit dhe përvoja me këtë lloj tentative për të arritur pavarësinë e territoreve të tyre, kështu që ata sigurisht që nuk do të ndryshonin atë qëndrim”, thotë bashkëbiseduesi ynë.

Në përgjithësi, në botë, sipas vlerësimit të Tanaskoviq, situata sot është më pak e favorshme se sa ishte dhjetë vjet më parë për sa i përket gatishmërisë së vendeve që nuk e njohën Kosovën për t’a njohur atë tani.

“Prej fillimit të luftës në Ukrainë, në botën myslimane është ndjerë afeksion më i madh ndaj Rusisë dhe po forcohet njëfarë antiamerikanizmi, i cili përndryshe ishte i fortë në këtë botë dhe meqë dihet se në sfond është lufta e perëndimit kolektiv, pra SHBA ndaj Federatës Ruse, mendoj se ky faktor në nivel global nuk kontribuon që një numër më i madh i vendeve myslimane do t’a njihnin pavarësinë e Kosovës në këtë moment pasi dihet se është projekt amerikan. Në përgjithësi, nuk do të thosha se ka shumë arsye për optimizëm me zonjën Osmani pas konsultimeve të saj”, përmbyll Tanaskoviq.

Si disa nga vendet e botës islame ku tek të cilat Sërbia ka mbështetje për pikëpamjet e saj, bashkëbiseduesi ynë thekson Marokun, Algjerinë, Indonezinë, Iranin...

“Këtu është edhe Egjipti, i cili në fakt i ka ngrirë marrëdhëniet me Kosovën, pra nuk i ka zhvilluar kurrë ndonëse zyrtarisht në rrethana të veçanta shkoi deri tek njohja reciproke, në ditët e fundit të pushtetit të presidentit Morsi”, thotë Tanaskoviq.